منع آمدوشد؛ تصمیمی که روی کاغذ ماند
چهارشنبه هفته گذشته محدودیتهایی برای عبور وسایل نقلیه به ۵شهر وضع شد، محدودیتهایی که قرار است تا ظهر امروز یکشنبه هم ادامه داشته باشد. اما برخی گزارشها خبر از عدم اجرای صحیح چنین طرحی میدهند. مسئلهای که درخصوص محدودیتهای دو هفتهای تهران هم به آن اشاره شده بود. درحالی که آمار ابتلا و مرگومیر ناشی از ویروس کرونا در مهرماه چندین مرتبه رکوردی جدید از خود به جای گذاشت ستاد ملی مبارزه با کرونا علاوه بر نصیحت تصمیم گرفت اقدامات عملی جدیتری انجام دهد. مانند اعمال محدودیتهای دوهفتهای در تهران، جریمه کردن کسانی که از ماسک استفاده نمیکنند و در آخرین مورد اعمال محدودیت منع آمدوشد برای چند شهر، محدودیتهایی که حالا گروهی در اعمال صحیح آنها تردید ایجاد کردهاند…..
به گزارش همدلی، در بیانیهای که استانداری تهران برای اعمال محدودیت دو هفتهای در این کلانشهر منتشر کرد سخن از تعطیل شدن مراکزی مانند آرایشگاههای زنانه، کافهها، قهوهخانهها به میان آمده بود، محدودیتهایی که با اعلام دیروزِ «انوشیروان محسنیبندپی»، استاندار پایتخت تا آخر همین هفته هم ادامه خواهد داشت. اما بهنظر میرسید این محدودیتها بهگونهای دلبخواهی اجرا شد؛ چراکه مشاهدات میدانی نشان میداد بسیاری از رستورانها، کافهها، قهوهخانهها همچنان به کار خود ادامه دادند؛ موضوعی که با انتقاداتی هم همراه شد. «حسین دهباشی» تاریخپژوهی که به تازگی به شغل کافهداری روی آورده است، در حساب اینستاگرامی خود با زبان کنایه نوشت: «نمیدانم وقتی تهران را -به جهت شاید اخلال در کار جناب عزرائیل- تعطیل کردهاند، برخی چگونه دلشان میآید باز باشند؟ ولی کافه ما تعطیل است.»
در مورد دیگر بعد از اینکه اعلام شد کسانی که از ماسک استفاده نمیکنند جریمه میشوند یا که تذکر میگیرند یک خبرنگار تصمیم گرفت یک روز بدون ماسک در خیابان قدم بزند، اقدامی که البته با انتقادات زیادی در فضای مجازی روبهرو شد و گروهی تصمیم او را با چالش روبهرو کردند اما او نتیجه گرفته بود که کسی با این اقدام غیرقانونی وی کاری نداشته و مشمول هیچ جریمهای نشده است.
آنچه بهنظر میرسد نوشتن محدودیتها بر روی کاغذ یک سوی ماجرا است، اما سوی مهمتر و تاثیرگذارتر آن اجرای چنین محدودیتهایی است که در مورد اخیر هم گویی بهدرستی اجرا نشده است. چهارشنبه هفته گذشته بود که سعید نمکی در حاشیه جلسه هیأت دولت از اعمال محدودیت رفتوآمد به چند شهر خبر داد. به گزارش ایرنا نمکی درباره این تصمیم دولت گفت که «نامهای را خدمت رئیس جمهوری تقدیم و از ایشان خواهش کردم در پنج شهر مهم که میزان شیوع بیماری کووید۱۹ در آنها بالاست و گرفتاری مردم بیشتر است در سه روز تعطیلات آخر این هفته محدودیت تردد و رفتوآمد اعمال شود و رئیسجمهوری نیز بلافاصله موافقت کردند.» به دنبال این خبر کیانوش جهانپور، مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت اعلام کرد که «ممنوعیت عبور و مرور در کلانشهرهای تهران، کرج، اصفهان، ارومیه و مشهد از ساعت ۲۴ امشب( چهارشنبه هفته گذشته) تا ظهر یکشنبه(امروز) اعمال میشود.»
با اعلام این خبر در روز چهارشنبه گذشته کسانی که قصد مسافرت داشتند تصمیم گرفتند که زودتر دل به جاده بزنند تا اینکه قبل از ساعت ۱۲شب از محدودیت خارج شوند. بنابراین محورهای تهران-کرج و کرج-چالوس با حجم سنگین ترافیک وسایل نقلیه همراه شد. اما بعد از حدود ۲۴ساعت گزارشها از آن حکایت داشت که تردد در این محورها بدون اعمال محدودیت در حال انجام شدن بود. پایگاه خبری انتخاب دراینباره نوشت که «این ممنوعیت تردد تنها ۲۴ ساعت دوام داشته است؛ چرا که براساس اطلاعات و اخبار رسیده از شهروندان و تصاویر دوربینهای نظارت تصویری سازمان راهداری، هم اکنون تردد در برخی از این محورها مانند آزادراه تهران-شمال و محور چالوس به صورت روان در جریان است و هیچ محدودیتی برای عبور و مرور از این مسیرها وجود ندارد.»
همچنین گزارشهای مردمی رسیده به خبرنگار همدلی هم نشان میدهد تردد در این جادهها ادامه داشته و خبری از اعمال محدودیتها حداقل بعد از ساعات اولیه نبوده است. اما واکنشها به رعایت نشدن محدودیت منع آمدوشد به تهران و کرج ادامه داشت و سرپرست دانشگاه علوم پزشکی البرز از نحوه اجرای طرح کنترل مبادی ورودی و خروجی کرج انتقاد کرد. «محمد فتحی» جمعه گذشته به خبرگزاری ایسنا گفت که «متاسفانه با توجه به موج سفرهای مردم، در مبادی نیروها مستقر بوده اما هیچگونه نظارتی بر رفتوآمدها صورت نمیپذیرد. خودروها به مسیر خود در حال ادامه دادن بوده و برگشت داده نمیشوند و این تصمیمی که عدم مسافرت در این ایام مورد توجه قرار گرفته بود با توجه به نظارتی که وجود ندارد در روزهای آتی شاهد روند گسترش اینبیماری با شدت بیشتری خواهیم بود.»
این مسئول همچنین اظهار کرد:«متولیان اجرای این امر هیچ نظارتی بر اجرای این دستورالعمل نداشته و حتی حضورشان در مبادی علاوه بر این که سبب اجرای این دستورالعمل نشده بلکه سبب ایجاد ترافیک در مبادی بین شهری شدهاند .بدونشک وجود نیروهای انسانی برای کنترل مبادی ورودی و خروجی کارگشا نبوده و میتوان با استفاده از نیوجرسی و ابزارهای اینچنینی نسبت به عدم تردد مسافران اقدامات لازم انجامشود.»
همچنین خبرگزاری ایسنا روز گذشته نوشت که ورود و خروج عوارضیهای شهرهای اعلام شده برای اعمال محدودیتها نشان میدهد که رفتوآمد مردم همچنان جریان دارد. احتمالاً از ظهر امروز- شنبه-به بعد هم کسانی که توانسته بودند قبل از اعمال محدودیتها، یا حتی با توجه به گزارشها در حین اعمال محدودیتها از تهران و شهرهای اعلام شده خارج شوند به شهر خود برمیگردند.
برگشتی که به گفته سرپرست دانشگاه علومپزشکی البرز یک بار دیگر میتواند بیمارستانها را با موارد بیشتر مبتلا شدن به کرونا روبهرو کند. بیمارستانهایی که امروز-شنبه- از تمام ظرفیتهای خود برای سرویسدهی به بیماران کووید۱۹ استفاده میکنند و با کادر درمان خسته روزهای سختی را در حال سپری کردن هستند. روزهایی که هربار با اعلام آمارهای جدید سختی و تلخی آن بیشتر میشود.
به گفته سیماسادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت در روز گذشته با ثبت ۲۵۳مورد فوتی جدید، موارد مرگ ناشی از کرونا در ایران از مرز ۳۰هزار نفر گذشت. همچنین به گفته ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت اینها فقط آمار کسانی است که آزمایش پیسیآر انجام دادهاند و احتمالاً موارد مرگ و ابتلا به کووید۱۹ بیشتر از آمارهای رسمی اعلام شده است.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet