دنیای تنگ مهاجران
کرونا روزگار سخت مهاجران را سختتر کرده است.بعد از اتفاقاتی که ماه گذشته در یونان برای مهاجران رخ داد و به آوارگی و چادرنشینی نزدیک به ۱۳ هزار پناهجو منجر شد، حالا گزارشهای جهانی خبر از وضعیت وخیمتر مهاجران در سرتاسر دنیا در یک سال گذشته و تحت تأثیر کرونا میدهد.
شرق: سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در گزارش جدید خود اعلام کرده که مهاجرت در جهان به شدت تحت تأثیر پاندمی کرونا قرار گرفته و از شمار مهاجران و پناهجویان به شکل قابل توجهی کاسته شده، امری که هم برای توسعه اقتصادی و هم برای مهاجران زیانبار است. پاندمی کرونا و عواقب ناشی از آن زندگی مردم در سراسر جهان را تغییر داده است. اما مهاجران به طور قابل توجهی بیشتر از سایر گروههای جمعیتی از این وضع متأثر هستند.
این را سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) میگوید که مجموعهای از کشورهای صنعتی غرب در آن گرد هم آمدهاند. سازمان همکاری و توسعه اقتصادی میگوید مهاجران با کار خود نیاز بخشهایی مهم از اقتصاد مثلا خدمات عمومی، بهداشتی، نقل و انتقال کالاها و خردهفروشی را برآورده میکنند. فعالیت آنها حتی در دوران محدودیتهای کرونا نیز ادامه یافته و به نیازهای خدماتی جامعه پاسخ داده است. به همین دلیل دولتها، از جمله آلمان در اوج اقدامات ضد کرونا و بستن مرزهایشان، استثنائاتی را در مورد ورود کارگران مهاجر برای مثلا برداشت محصول قائل شدند.
مهاجران به طور متوسط ۲۴ درصد پزشکان و ۱۶ درصد پرستاران را در سراسر کشورهای OECD تشکیل میدهند و بنابراین در صف مقدم مبارزه با کرونا هستند. همزمان پناهجویان و کارگران مهاجر در بخشهای خدمات به دلیل تماس مستقیم بیشتر با مشتریان و شرایط اغلب بد زندگی، از جمله زندگی در خانههای کوچک و نامناسب بیشتر از سایر بخشهای جامعه به کرونا مبتلا شدهاند.
تحقیقات سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در کشورهای مختلف نشان میدهد که خطر آلودگی در میان مهاجران حداقل دو برابر بیشتر از سایر شهروندان است. به گزارش این سازمان مهاجران بیشتر از سایرین تحت تأثیر عواقب اقتصادی شیوع بیماری کرونا قرار میگیرند. بسیاری از آنها در صنایع غذایی و در صنعت هتلداری و گردشگری کار میکنند، یعنی درست همان بخشهایی از اقتصاد که بیشتر از همه برای بقای خود باید تلاش کنند و در این دوره زیان دیدهاند. یکچهارم کل کارکنان هتلها و رستورانها در اتحادیه اروپا را کارگران مهاجر تشکیل میدهند؛ یعنی دو برابر بیشتر از کل بخشهای دیگر اقتصاد.
قراردادهای کاری این کارگران در این صنایع معمولا کوتاهمدت و موقتی است. بنابراین مهاجران اغلب اولین کسانی هستند که بیکار میشوند. هنوز اطلاعات آماری دقیقی در دسترس نیست، اما از همین حالا مشخص است که مهاجران بهویژه در کشورهای جنوب اروپا، در ایرلند، سوئد، نروژ و ایالات متحده آمریکا آسیبهای جدی دیده و میبینند.
تعطیلی مدارس یکی دیگر از جنبههای پرآسیب دیگر کرونا برای مهاجران را نشان میدهد. کودکان مهاجر بهویژه هنگامی که دانشآموزان باید از خانه و به صورت آنلاین مدرسه را ادامه دهند، بهشدت عقب میمانند. والدین آنها اغلب منابع کمتری برای حمایت از کودکان خود دارند؛ مثلا قراردادن امکانات لازم مانند کامپیوتر و از این گذشته فضای کمتری در خانه دارند. به این همه باید مشکلات زبان را هم اضافه کرد. خانوادههای مهاجر معمولا کمتر میتوانند به فرزندان خود در انجام تکالیف مدرسه کمک کنند و این تحصیل در خانه را برای کودکان مهاجر دشوارتر میکند.
طبق برآوردهای اولیه این سازمان، در نیمه اول سال ۲۰۲۰ شمار مهاجرانی که خود را به اروپا رساندند، به نصف کاهش یافته است. بستهشدن مرزها، محدودیتهای سفر و تعلیق پروازها همگی از دلایل این کاهش بوده است.
برآورد سازمان همکاری و توسعه اقتصادی از اوضاع آینده این است که حتی اگر اقتصاد دوباره رشد کند، وضع فعلی به این زودیها تغییر نمیکند. یکی از دلایل این امر این است که با پاندمی کرونا حضور رودررو در محیط کار با کار از راه دور جایگزین شد و مردم دیگر به اندازه قبل نیازی به تحرک ندارند. این وضعیت همچنین در کشورهای مبدأ نیز وخیمتر میشود.
از یک سو کارگران مهاجر با ازدستدادن کار خود دیگر قادر به فرستادن کمک مالی به خانواده نیستند و فرصتهای شغلی برای خانواده آنها نیز با شیوع بیماری کرونا به شدت از بین رفته است. کشورهای ثروتمند نیز مقررات شدیدتری علیه مهاجرت وضع کرده و مرزهای خود را بیش از پیش بستهاند. همچنین امکانات و فرصتهای قانونی مهاجرت نیز در حال کاهش است و این امر میتواند باعث ناامیدی در کشورهای مبدأ شود.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet