اخبار

آیا این آتش‌بس می تواند آغاز باشد؟

آذربایجان و ارمنستان درباره آتش‌بس بشردوستانه جدید از بامداد امروز دوشنبه ساعت هشت صبح به وقت محلی توافق کردند. وزارت دفاع آذربایجان ولی چند دقیقه پس از اعلان آتش‌بس خبر داد که ارمنستان شهر ترتر را بمباران کرده است….

وزارت امور خارجه آمریکا شامگاه یکشنبه ۴ آبان (۲۵ اکتبر) با انتشار بیانیه‌ای‌ از توافق آذربایجان و ارمنستان بر سر آغاز آتش‌بس بشردوستانه از ساعت هشت صبح به وقت محلی در روز دوشنبه ۲۶ اکتبر خبر داد.

در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است، این توافق در دیدار استفان بیگان، معاون وزیر أمور خارجه آمریکا با جیحون بایرام‌اف و زهراب مناتساکانیان وزاری خارجه آذربایجان و ارمنستان به دست آمده است و طرفین بار دیگر پایبندی خود بر سر اجرای توافق آتش‌بس انسانی که در دهم اکتبر در نشست مسکو حاصل شده بود، تاکید کردند.آتش بس «بشردوستانه» بین ارتش جمهوری آذربایجان و نیروهای ارمنستان قرار بود از ساعت هشت صبح دوشنبه به وقت محلی اجرا شود. اما از سوی ارمنستان نقض شد. وزارت دفاع آذربایجان پنچ دقیقه پس از این آتش‌بس از بمباران شهر ترتر و حمله ارمنستان به مواضع نیروهای آذربایجان از شهر لاچین خبر داد.

وزارت خارجه آذربایجان نیروهای ارمنستان را متهم کرد که شهر ترتر و روستاهای اطراف آن را هدف گرفته اند. این وزارتخانه تاکید کرد که ارتش آذربایجان به توافق آتش بس پایبند بوده است.

آمریکا اما اعلام کرده است که در راستای حل مسالمت‌آمیز مناقشه قره‌باغ کوهستانی برای نزدیکی آذربایجان و ارمنستان در دیدار‌های وزاری خارجه دو کشور و اعضای گروه مینسک میانجی‌گری می‌کند.

آذربایجان و ارمنستان تاکنون دوبار بر سر آتش‌بس به منظور جمع‌آوری اجساد و مبادله اسرای جنگی توافق کردند ولی این آتش‌بس رعایت نشده است.

روسیه، آمریکا و فرانسه به عنوان روسای مشترک “گروه مینسک” تلاش‌های خود برای یافتن یک راه حل سیاسی در قره‌باغ را تشدید کرده‌اند.

فعال شدن تلاش‌های گروه مینسک 

به گزارش دویچه وله، قرار است اعضای گروه مینسک روز پنجشنبه ۲۹ اکتبر برای دستیابی به یک آتش‌بس همه‌جانبه بین آذربایجان و ارمنستان در ژنو ملاقات کنند.

گروه مینسک در سال ۱۹۹۲ توسط “سازمان امنیت و همکاری اروپا” برای حل و فصل صلح‌آمیز بحران قره‌باغ کوهستانی ایجاد شده است. ریاست مشترک گروه مینسک را روسیه، فرانسه و آمریکا برعهده دارند. علاوه بر این سه کشور، بلاروس، آلمان، ایتالیا، پرتغال، هلند، سوئد، فنلاند، ترکیه و همچنین ارمنستان و جمهوری آذربایجان عضو گروه مینسک هستند.

گروه مینسک با گذشت حدود سه دهه موفق نشده است در منطقه قره‌باغ کوهستانی صلحی پایدار برقرار کنند. آتش جنگ بار دیگر در اواخر ماه سپتامبر شعله‌ور شده است. دلیل اساسی این مسئله آزاد نشدن مناطق اشکالی است.

آذربایجان و ارمنستان تاکنون دوبار بر سر آتش‌بس در مسکو توافق کردند اما  هر دو توافق اجرا نشد و طرفین همدیگر را به نقض آتش‌بس متهم کردند.

پیروزی آذربایجان در جبه‌های جنگ

هم‌زمان با آتش‌بس الهام علی‌اف با ارسال توییتی از آزادی شهر قوبادلی خبر داد. این شهر اهمیت استراتژیک دارد. مقامات جمهوری آذربایجان اعلام کردند که با آزاد شدن این شهر یکی از چهار قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای خروج نیروهای ارمنستان از قره‌باغ را اجرا کرده‌اند. که در حقیقت این شهرها و روستاها از سرزمین آذربایجان است که سه ده است حکومت ارمنستان آن ها را اشکال کرده است.

با آزادسازی قوبادلی شهر خان‌کندی مرکز قره‌باغ که به آن ارمنی‌ها استپاناکرت می‌گویند از سه جبهه شوشا، کلبجر و قوبادلی مورد محاصره قرار گرفته است.

جمهوری آذربایجان در چند روز گذشته موفق شده است شهر‌های فضولی، هادروت، جبراییلی و زنگیلان را آزاد کند. سوال اساسی این است آیا از خاک کشور می توان چشم پوشید؟ اگر نه از چه راهی می توان آنها را پس گرفت؟

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet

Print Friendly, PDF & Email
نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا