در حکومت «اسلامی»عدالت به مسلخ کشیده می شود
رویه برخورد با مجرمان و افشا کنندههای جرم در ایران گویا متفاوت از بسیاری از کشورهای دیگر است. در حالی که در کشورهای دیگر برای مجرمان واقعی پروندهسازی میشود و به افشاکنندگان جرم پاداش میدهند، اما در کشور ما گویا خلاف این رویه در جریان است و به جای پروندهسازی برای مجرمان واقعی، منتشرکنندگان آن مورد تعقیب یا تهدید قرار میگیرند….
همدلی| ستاره لطفی- موضعگیری مسئولان در مورد ویدئوها و فیلمهای منتشر شده از حوادث ناگواری که بازتاب وسیعی داشته و افکار عمومی را با خود همراه کرده است، مثال روشنی از این ادعاست. به عنوان مثال در ماجرای دختر آبادان، دادستان این شهر به جای ورود به ماجرا و تلاش برای روشن شدن ابعاد آن و برخورد با مجرمان، برای منتشر کنندگان فیلم خط و نشان کشید.
حمید ملانیپور از برخورد با منتشر کنندگان فیلم ضرب و شتم دختر آبادانی سخن گفت و در خصوص افرادی که این فیلم را منتشر کردند، گفت: تحقیقات مقدماتی برای برخورد قانونی، توسط مراجع اطلاعاتی، با آنان صورت خواهد گرفت.
حسن نوروزی، نایب رئیس کمیسیون حقوقی قضایی مجلس نیز در واکنش به ماجرای دختر آبادان به جای رسیدگی به موضوع و تلاش برای فهمیدن چرایی و چگونگی آن حادثه، تقصیر را متوجه انتشاردهندگان فیلم دانسته و گفته بود انتشار این فیلم «جرم محسوب میشود»، انتشار این فیلم «نظم جامعه را بر هم ریخت» و منتشرکننده آن باید «مجازات شود.»
این دو موضعگیری در مورد فیلمی از صحنه کتک خوردن یک زن در آبادان یک پیام بیشتر نمیتواند داشته باشد و آن این است که در کشور ما در برخورد با مسائل و مشکلات به جای تلاش برای حل آن، پاک کردن صورت مسئله در دستور کار قرار میگیرد.
پاک کردن صورت مسئله به جای حل مسئله
بسیاری این برخوردها را به رویهای ربط میدهند که سالهاست تاکتیک برخی از مسئولان شده است. به اعتقاد آنان بسیاری از مسئولان در مواجهه با مشکلات و مسائل به جای حل مسئله، صورت مسئله را پاک میکنند و با استفاده از سیاست «انکار» تلاش دارند در برخورد با مسائل با انکار آن از زاویه دیگر به آن بپردازند و حاشیه آن را پررنگتر از متن کنند و این گونه نگاهها را از مسئله اصلی منحرف کنند.
به عنوان مثال در ماجرای دختر آبادان مردم انتظار داشتند مسئولان به چرایی و چگونگی ماجرا بپردازند و برای روشن شدن ابعاد آن تلاش کنند و مجرمان را به سزای اعمالشان برسانند، اما آنها خلاف این مطالبه بر برخورد با انتشاردهندگان فیلم تمرکز کردند و نشان دادند دغدغه آنان متفاوت از دغدغه مردم است. گویا در مواجهه با مشکلات زاویه دید مسئولان با مردم شکاف عمیقی دارد به همین دلیل فهم مشترکی از پدیدههای ثابت با مردم ندارند.
البته این برخوردها به انتشاردهندگان ویدئوها و فیلمها محدود نمیشود، حتی با افرادی که فساد مالی مسئولان را افشا میکنند نیز وجود دارد. برخورد با یاشار سلطانی به دلیل افشای پرونده فساد مالی یکی از شهردارهای تهران مثال روشنی از این ماجراست.
اخیرا نیز یک عکاس و مستندساز بازداشت شده است. اگر چه علت بازداشت این عکاس و مستندساز اعلام نشده، اما بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی بازداشت نگار مسعودی را به تلاش وی برای پیگیری پرونده اسیدپاشی اصفهان ربط میدهند و میگویند این عکاس توجه ویژهای به اخبار اسیدپاشی در اصفهان داشته است و نمایشگاهی نیز از عکس که شامل عکسهای او از مرضیه ابراهیمی، یکی از قربانیان اسیدپاشیها در اصفهان، برگزار کرده بود.
این نمایشگاه با عنوان «سرنوشت تو را بتی رقم زد که دیگران میپرستیدند»، تیرماه سال ۹۷ در نگارخانه تابستان خانه هنرمندان ایران برپا شده بود و قرار بود مستندی نیز با حضور مرضیه ابراهیمی از جریان اسیدپاشی اصفهان تهیه کند.
بدیهی است نمیتوان براساس نظر کاربران شبکههای اجتماعی در مورد بازداشت نگار مسعودی قضاوت کرد و برخورد با وی را به تلاش برای پیگیری اسیدپاشان اصفهان ربط داد. اما رویهای که از افشاکننده جرم، مجرم میسازد آنقدر تکرار شده است که ناخودآگاه در برخورد با موارد این مدلی، مردم همان رویه را به موارد مشابه تعمیم میدهند.
جایزه شجاعت به فیلمبردار قتل جورج فلوید
در حالی که در کشور ما در بسیاری از موارد افشا کنندهها مجرم تلقی میشوند و تحت تعقیب قرار میگیرند که در کشورهای دیگر خلاف این رویه در جریان است و افرادی که در راه اطلاعرسانی از کاستیها، فساد، سوءمدیریتها و… فعالیتی انجام میدهند، تشویق میشوند و پاداش میگیرند.
همین چند روز پیش بود که انجمن قلم آمریکا اعلام کرد جایزه شجاعت امسال خود را به نوجوانی که از صحنه قتل «جورج فلوید» فیلمبرداری کرده بود، اهدا خواهد کرد.
این انجمن جایزهای تحت عنوان جایزه شجاعت دارد که هر سال به کسی که در راستای اهداف آزادی بیان تلاش کرده باشد، اهدا میشود؛ امسال هم این انجمن اعلام کرده جایزه شجاعت خود را به دارنلا فریزیر (Darnella Frazier) نوجوانی که با دوربین تلفن همراهش از قتل جورج فلوید به دست پلیس فیلمبرداری کرده بود، اعطا میکند.
مدیرعامل موسسه ادبی و حقوق بشری قلم آمریکا با تجلیل از فیلمبردار قتل جورج فلوید در بیانیهای اعلام کرده است حرکت این نوجوان با دل و جرأت، مسیر آمریکا را بهصورت تاریخی عوض کرده است و جرقهای در راستای پایان فرآیند نژادپرستی و خشونت در پلیس آمریکا بوده است.
لازم به یادآوری است که جورج پری فلوید جونیور، یکی از شهروندان سیاهپوست آمریکایی بود که در حین دستگیری پلیس در مینیاپولیس به دست پلیس به قتل رسید. قتل او واکنشهای زیادی را نه تنها در آمریکا بلکه در دنیا از جمله کشور ما به دنبال داشت، به نحوی که چرایی و چگونگی این قتل مدتها در رسانههای ایران از جمله رسانه ملی مورد توجه قرار گرفت.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet