
سه «فعال اقتصادی» آزاد شده ایرانی، بمب گذارهای حکومت در تایلند بودند
یک روز پس از آزادی کایلی مور گیلبرت، شهروند استرالیایی، از زندان اوین، مقامهای تایلندی تایید کردند که سه زندانی تبعه ایران را که در این کشور در حبس بودند به تهران فرستادهاند. موضوع تحویل سه زندانی ایرانی از سوی مقامات تایلند در ازای آزادی کایلی مور گیلبرت، پژوهشگر استرالیایی تایید شده است. رژیم جمهوری اسلامی از این سه زندانی به عنوان “تاجر” یاد میکند. آنها اما به علت اقدامات تروریستی در زندان بودهاند….
رسانههای ایران روز چهارشنبه، پنجم آذرماه، گزارش دادند که کایلی مور گیلبرت که به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» در ایران زندانی بود، در ازای آزادی «سه تاجر ایرانی» آزاد شده است.
با این حال به رغم پوشش قابل توجه رسانهای و استقبال معاون وزارت خارجه ایران از این سه زندانی، در این گزارشها از اشاره به هویت این سه نفر که تاجر معرفی شده بودند خبری نبود.
در فیلمی هم که از تبادل این سه نفر با پژوهشگر استرالیایی بریتانیایی منتشر شد، هر سه ماسک زده و کلاه لبهدار سیاه بر سر دارند.
مقامهای تایلندی در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیدپرس تایید کردهاند که سه ایرانی را که در جریان طرح بمبگذاری سال ۲۰۱۲ دستگیر کرده بودند به تهران فرستادهاند.
در بهمنماه ۱۳۹۰، در پی انفجارهایی در یک خانه تیمی در بانکوک، سه ایرانی در حالی که به گفته شاهدان محلی زخمی بودند، از این خانه گریختند.
پلیس تایلند دو تن از این افراد را در تایلند دستگیر و آنها را به بمبگذاری علیه اهداف اسرائیلی متهم کرد، اتهامی که ایران در آن زمان رد کرد.
نفر سوم نیز در فرودگاه مالزی، در حالی که به گفته پلیس قصد فرار به تهران را داشت، بازداشت شد.
یکی از این افراد به نام مسعود مرادی که در آن زمان ۲۸ سال داشت در زمان فرار دو بمب را در اماکن عمومی رها کرد که انفجار یکی از آنها باعث شد دو پایش را از دست بدهد. او شب گذشته با صندلی چرخدار در تهران وارد فرودگاه شد.
معاون دادستان تایلند به آسوشیتدپرس گفته است که این سه نفر بر اساس توافقنامه ایران و تایلند به کشور بازپس فرستاده شدهاند و این گونه تبادل زندانی «نامعمول نیست».
خبرگزاری صدا و سیما روز چهارشنبه، پنجم آذر، این سه فرد را «سه فعال اقتصادی ایرانی که به قصد دور زدن تحریم بازداشت شده بودند» معرفی کرد.
مقامات تایلند اعلام کردهاند که سه شهروند ایرانی که در سال ۲۰۱۲ در یک برنامه تروریستی مشارکت داشتهاند، از زندان آزاد شده و به ایران تحویل داده شدهاند. گفته میشود آزادی این سه نفر در ارتباط با آزادی کایلی مور گیلبرت، پژوهشگر استرالیایی-بریتانیایی صورت گرفته است.
گیلبرت که ۳۳ سال سن دارد در سال ۲۰۱۸ برای شرکت در کنفرانسی پژوهشی به ایران سفر کرد، اما در موقع مراجعت به اتهام جاسوسی برای اسرائیل دستگیر و به ۱۰ سال زندان محکوم شد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز پنجشنبه ۲۶ نوامبر (ششم آذر) با انتشار گزارشی از بانکوک، پایتخت تایلند به موضوع مبادله کایلی مور گیلبرت با سه زندانی ایرانی به نامهای سعید مرادی، محمد خزایی و مسعود صداقتزاده پرداخته است.
جمهوری اسلامی در تلاشبرای پنهان کردن هویت این افراد از آنها به عنوان “سه تاجر ایرانی” یاد کرده است.
چاتچوم آکاپین، قائم مقام دادستان کل تایلند اعلام کرده است که مبادله زندانیان به این شکل “پدیدهای نامعمول” نیست. او گفته است: «ما زندانیان را به کشورهای دیگر تحویل میدهیم و هم زمان زندانیان تایلندی را بر اساس چنین نمونهای از توافق تحویل میگیریم.»
این در حالی است که مقامات تایلندی به هنگام تحویل سه زندانی ایرانی در باره “مبادله زندانیان” و نقش احتمالی استرالیا در انجام چنین مبادلهای سکوت کرده بودند.
اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا گفته است که کایلی مور گیلبرت برای بازیابی سلامتی خود از پیامدهای این “شکنجه هولناک” به زمان نیاز دارد.
آسوشیتدپرس به تصاویر مربوط به پرواز یک هواپیما در مسیر بانکوک و دوحه اشاره کرده است. هواپیمایی که ظرف هفته جاری دو بار به بانکوک پرواز کرده، آنگاه پس از نشستن در تهران به مقصد دوحه، پایتخت قطر به پرواز خود ادامه داده است.
گفته می شود که این هواپیما به شرکت هواپیمایی استرالیایی “اسکای تردرز” تعلق دار و معمولا در خدمت نقل و انتقال مسئولان دولت استرالیاست. مسئولان شرکت یاد شده به پرسش های خبرنگار آسوشیتدپرس درباره پروازهای هفته اخیر خود به تهران، بانکوک و دوحه پاسخی نداده اند.
فعالیت تروریستی
سه ایرانی که در ازای آزادی گیلبرت از زندان آزاد شده و به ایران تحویل داده شدهاند، در برنامه حمله تروریستی سال ۲۰۱۲ مشارکت داشتهاند. جمهوری اسلامی هرگونه فعالیت تروریستی این سه نفر را تکذیب کرده است.
نام یکی از این افراد سعید مرادی و نام نفر دوم محمد خزایی اعلام شده است. این دو در سال ۲۰۱۳ به اتهام فعالیت تروریستی محکوم شده بودند. مجازات سعید مرادی به اتهام تلاش برای قتل یک مامور پلیس حبس ابد و مجازات خزایی به اتهام در اختیار داشتن و حمل مواد منفجره ۱۵ سال زندان تعیین شده بود.
مرادی تکنیسین فنی و یکی از سربازان پیشین ایران بوده است. او در هنگام فرار و در اثر انفجار مواد منفجرهای که حمل میکرد، دو پای خود را از زانو به پایین از دست داد. او با صندلی چرخدار به ایران تحویل داده شد.
نام نفر سوم، مسعود صداقتزاده اعلام شده است. او در سال ۲۰۱۷ در مالزی دستگیر و برای محاکمه به تایلند تحویل داده شد.
مقامات اسرائیل و تایلند اعلام کرده بودند که هدف از این برنامه حمله تروریستی ضربه زدن به دیپلماتهای اسرائیلی در تایلند بوده است.
آسوشیتدپرس مینویسد تماس خبرنگار این خبرگزاری با مقامات اسرائیلی درباره آزادی این سه نفر نتیجهای نداشته است.
جمهوری اسلامی مدعی شده که دستگیری این سه نفر به اتهام تلاش آنها برای دور زدن تحریمها بوده است.
موضع دولت استرالیا
اسکات موریسون، نخستوزیر استرالیا در گفتوگو با شبکه نه این کشور از اعلام جزئیات مربوط به مبادله کایلی مور گیلبرت با سه زندانی ایرانی یاد شده خودداری کرد.
نخستوزیر استرالیا مبادله گیلبرت با سه زندانی یاد شده را تکذیب نکرده اما به شهروندان استرالیا تضمین داده که هیچ اقدامی که امنیت آنها را به مخاطره افکند، صورت نگرفته است.
اسکات موریسون در عین حال تاکید کرده است که هیچ فرد زندانی در استرالیا در ازای آزادی گیلبرت آزاد نشده است. گیلبرت نیز با انتشار بیانیه از دولت استرالیا و همه کسانی که برای آزادی او تلاش کردهاند، تشکر و قدردانی کرد.
او گفته است که برای مردم شجاع و سخاوتمند و مهماننواز ایران هیچ حس دیگری جز “احترام، عشق و ستایش” ندارد.
آسوشیتدپرس در گزارش خود به پدیدههای مشابه در تاریخ متاخر ایران اشاره کرده و نوشته است که حکومت ایران با دستگیری شهروندان کشورهای غربی و افراد دوتابعیتی و زدن اتهام جاسوسی، آنها را گروگان میگیرد و از آنها برای اعمال فشار بر دولتهای غربی استفاده میکند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet