عبور تورم خوراکیها از مرز ۴۶درصد
در حالی بر اساس اطلاعات منتشر شده از لایحه بودجه سال آینده، میزان تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی کمتر از پنج میلیارد دلار است که در سال جاری، در ابتدا قرار بود ۱۰.۵میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی در نظر گرفته شود، اما بر اساس مصوبه اقتصادی دولت در اردیبهشت امسال، این رقم به ۹ میلیارد کاهش یافت، اما نکته قابلتوجه این است که با وجود اختصاص این مبلغ برای واردات کالاهای اساسی و جلوگیری از تاثیر دلار آزاد بر معیشت، امسال هم آمارهای خوبی درباره وضعیت خوراکیها از سوی مراکز رسمی منتشر نشده و این نشان میدهد دولت در این سیاست شکست خورده است….
آنطور که اطلاعات متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مناطق شهری کشور مربوط به آبان امسال نشان میدهد از ۵۳ قلم خوراکی منتخب، تعداد ۳۲ قلم، درصد تغییر سالانه بالاتر از نرخ تورم نقطهای کل کشور ۴۶.۴ درصد داشتهاند.
بر همین اساس، براساس اطلاعات متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مناطق شهری کشور مربوط به آبان سال جاری، در گروه نان و غلات، برنج ایرانی درجه یک با ٩,٢ درصد، برنج خارجی درجه یک با ٧.٩ درصد و شیرینی خشک با ۵.٩ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند. طبق نمودار ۳۹ قلم کالای خوراکی در دومین ماه پاییز امسال، تورم بیش از پنج درصدی را نسبت به ماه قبل خود تجربه کردهاند. هر چند گفته میشود دو قلم خوراکی نیز افت قیمت را تجربه کردهاند، اما با این همه به نظر میرسد سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی به دلیل پابرجا بودن مسئله ارز دو نرخی به هدف اصلی خود یعنی جلوگیری از تورم و تاثیر دلار آزاد بر کالاهای اساسی خوب عمل نکرده است. سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی در حالی در بودجه امسال هم دیده میشود که به گفته کارشناسان، درصورتی که این روند رشد ماهانه قیمتها متوقف نشود، نرخ تورم میانگین سالانه نیز در ماههای آینده رکوردی تاریخی خواهد زد. گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها نشان میدهد که در این گروه، اقلام مرغ ماشینی با ٢۶,٢ درصد،گوشت گاو یا گوساله با ١٨.١ درصد، ماهی قزلآلا با ١٣.٩ درصد و گوشت گوسفند با ١٣.٧ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند. در بازار لبنیات، تخم مرغ و انواع روغن نیز بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به روغن نباتی جامد با ٣٣,١ درصد، روغن مایع با ١٢.۶ درصد و خامه پاستوریزه با ١١.٢ درصد بوده است. همچنین در ماه جاری متوسط قیمت تخم مرغ ماشینی با کاهش ۶.۴ درصدی رو به رو بوده است. میوه و خشکبار نیز از این تورم به دور نبوده و در این گروه، بیشترین افزایش قیمت مربوط به لیموترش با ١۴,٩ درصد و موز با ١١.٢ درصد افزایش نسبت به ماه قبل است. همچنین در ماه جاری متوسط قیمت پرتقال ٨.٩ درصد کاهش قیمت نسبت به ماه قبل داشته است. از سوی دیگر، در گروه سبزیجات نیز، بیشترین افزایش قیمت مربوط به گوجه فرنگی با ٢٠٨,٩ درصد، فلفلدلمهای با ۶٢.٣ درصد،پیاز با ۶٢.٢ درصد و کدو سبز با ٢١.٠ درصد افزایش نسبت به ماه قبل است. این تورم در قند و شکر، آشامیدنیها و سایر خوراکیها نیز وجود داشته، تا جاییکه در این گروه، بیشترین افزایش قیمت مربوط به نوشابه گازدار با ١٠,٠ درصد و چای خارجی بستهای با ٩.۵ درصد افزایش نسبت به ماه قبل است.
همدلی
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet