خوزستان روی آب، زیر فاضلاب
چند روز بارش باران پائیزی کافی بود تا تراژدی هر ساله آب گرفتگی شهرهای استان خوزستان تکرار شود و منازل خوزستانیها در محاصره باران و فاضلاب قرار بگیرد. سامانه بارشی اخیر از روز پنجشنبه هفته گذشته در خوزستان فعال شده است و تا عصر دوشنبه ادامه داشت. هواشناسی استان خوزستان پیشبینی کرده از روز چهارشنبه، مجددا یک سامانه بارشی جدید وارد خوزستان میشود…..
این درحالی است که شبکه و کانالهای دفع آبهای سطحی بسیاری از شهرهای خوزستان ظرفیت این حجم از بارندگی را ندارند و بیشتر مناطق مرکزی شهرهای این استان به ویژه اهواز، ماهشهر، کارون و بندر امام دچار آبگرفتگی و خسارت شدهاند. بندر ماهشهر با ۱۰۷میلیمتر بیشترین میزان بارندگی در استان را ثبت کرده است. در این شهر برخی ساکنان مجبور به ترک خانههایشان شدهاند. یک ویدیوی منتشرشده در کانال تلگرام «عصر جنوب» نشان میدهد سیلاب گستردهای در خیابانها، مغازهها و منازل مردم در یکی از شهرکهای ماهشهر رخ داده است. همچنین تصاویری از بازار حصیرآباد اهواز نیز در رسانههای اجتماعی منتشر شده که نشان میدهد جاری شدن سیلاب موجب آسیب به غرفههای بازار و مشکل برای فروشندگان شده است. در شهرستان شوش فرماندار از خسارت به تعدادی از روستاها و آبگرفتگی در معابر شهری خبر داده است. به گفته عدنان غزی، حدود ۲۰روستا نیز دچار آبگرفتگی شدهاند. در شهرستان ایذه، نیز سقف دستکم ۱۰خانه روستایی بر اثر تداوم بارش باران فرو ریخته است. این آمار را بخشدار سوسن اعلام کرده و گفته خانههای برخی اهالی نیز دچار آبگرفتگی شدهاند.
علی خدادادی، مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان، نیز به ایسنا گفته هزار و ۲۱۲خانواده در این استان از سیلابها متاثر شدهاند و کمکرسانی به آنها صورت گرفته است.
زندگی خوزستانیها روی آب سرگردان است
در زمان بارش فقط حجم باران نیست که خوزستانیها را به زحمت میاندازد، بلکه فاضلاب نیز با همدستی باران زندگی خوزستانیها را مختل میکند. در بسیاری از شهرهای خوزستان سیستم دفع فاضلاب و کانالهای هدایت آبهای سطحی وجود ندارد، این فقدان موجب بالا آمدن آب در سطح خیابان و ورود فاضلاب به داخل منازل مردم میشود. براساس تصاویر و ویدیوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی از بارندگیهای اخیر در خوزستان، در نتبجه این بارندگی در این ایام کرونایی فاضلاب و آبهای سطحی وارد منازل مردم شده است و مردم حالا با مشکل ورود فاضلاب و رسوب گلولای به منازلشان روبهرو شدهاند و منازل و خوروهای بسیاری از شهروندان آسیب دیده است. تصاویر منتشر شده از کاربران خوزستانی نشان میدهد اموال و وسایل زندگی بسیاری از خانوادههای خوزستانی در آبهای سرگردان غوطهور هستند. برخی تلاش کردند با کیسههای شن، مانع از ورود بیشتر آبهای دفع نشده و آلوده به فاضلاب، به منازل و خانههای خود شوند، برخی نیز با سطل درحال تخلیه آب و لجن جمع شده در منازلشان هستند. پارکینگهای خودرو بسیاری از شهروندان اهوازی نیز در احاطه آب، فاضلاب است و خودروها در محاصره آبهای بدبو و گلولای هستند. مناطق حاشیهای و منازل بافت فرسوده شهر اهواز نیز در این بارش اخیر دچار آبگرفتگی شده است و بسیاری از مردم ساکن بافت فرسوده نگران فرو ریختن منازلشان هستند. البته این تصاویر و ویدیوها، عکس و فیلمهای ناآشنایی نیستند چرا که هر سال حوالی پائیز و زمستان تصاویر و فیلمهای سرگردانی زندگی خوزستانیها روی آب شبکههای اجتماعی را در مینوردد اما با وجود اینکه درد و درمان سیلابی شدن شهرهای این استان روشن است اما این مشکلات و خسارتها هرسال در فصل بارش تکرار میشود، گویا هیچ ارادهای از سوی مسولان برای حل این مشکللات وجود ندارد.
مشکل فاضلاب شهرهای خوزستان
موضوع فاضلاب شهرهای خوزستان به ویژه اهواز نیز زخم کهنهای است که با کوچکترین بارشی سر باز میکند. اهواز ۲۴۰۰ کیلومتر شبکه فاضلاب دارد که ۱۱۰۰ کیلومتر آن فرسوده است. به گفته مهران باباپور عضو شورای کلانشهر اهواز این۲۰ سال است که اقدامی در راستای بهبود فاضلاب شهر اهواز صورت نگرفته است. پیشتر نیز سیدکریم حسینی نماینده اهواز در مجلس به ایلنا گفته بود: شبکه فاضلاب شهری اهواز در سال گذشته به دلیل آبگرفتگیهایی که در این شهرستان داشتیم یکسری اقدامات توسط شرکت آب و فاضلاب صورت گرفت که تنها در برخی مناطق تا حدودی این مشکل برطرف شد و اصل مشکل فاضلاب پابرجا بود.
آنگونه که کارشناسان محیط زیست میگویند فاضلاب شهر اهواز و شهرهای جانبی به صورت سنتی به رودخانه کارون هدایت میشوند و با توجه به کم عرض شدن رودخانهها و بالا رفتن میزان رسوبات ظرفیت و گنجایش رودخانهها پایین آمده با کمترین بارندگی این آبها مستقیما وارد مجاری و لولههای فاضلاب میشود که این لولهها در خیابانهای سطح شهر و به ویژه مناطق حاشیه رودخانهها جریان پیدا میکند. این امر باعث میشود که آب از سیستمهای فاضلاب وارد خیابانها و منازل مردم شود. لایروبی نشدن رودخانهها نیر از دلایل سیلابهای اخیر در خوزستان است .لایروبی رودخانهها و کانالها به دلیل خشکسالیهای اخیر کمتر مورد توجه قرار گرفته است از طرفی اعتبارات دولت برای این کار محدود است در حالی که کار در این حوزه نیازمند اعتبارات سنگینی است.
همدلی
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet