
کلیات طرح بالا بردن ظرفیت غنیسازی اورانیوم و خروج از NPT در مجلس تصویب شد
کلیات طرح موسوم به “اقدام راهبردی برای لغو تحریمها” در مجلس شورای اسلامی تصویب شد. بر اساس این طرح ظرفیت غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم باید افزایش یابد و اگر تحریمها برداشته نشود، اجرای پروتکل الحاقی متوقف شود…..
نمایندگان مجلس ولایت پس از تصویب کلیات طرح مذکور، شعار الله اکبر، مرگ بر اسرائیل، مرگ بر آمریکا، خونی که در رگ ماست هدیه به رهبر ماست، حسین حسین شعار ماست شهادت افتخار ماست، ای رهبر آزاده آمادهایم آماده سردادند.
از جمله مواردی که دولت در این طرح به آن ملزم می شود از سرگیری تولید اورانیوم غنی شده با خلوص ۲۰ درصد است که پیش از توافق برجام مورد نگرانی جامعه جهانی قرار داشته است.
در ادامه واکنشها به ترور محسن فخریزاده، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی یکشنبه ۹ آذر، دو فوریت طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» را با ۲۴۶ رای مثبت تصویب کردند. اکنون یک روز بعد از خاکسپاری فخریزاده کلیات طرح با ۲۵۱ رأی به تصویب رسید. تسنیم مینویسد نمایندگان بعد از تصویب این طرح شعارهای «مرگ بر آمریکا»، «مرگ بر اسرائیل» و «خونی که در رگ ماست، هدیه به رهبر ماست» سر دادند.
ابوالفضل عمویی، از نمایندگان موافق طرح «دو فوریتی اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» گفت:
«هدف این طرح مقابله با تحریمهای غربی است و ما باید اعمال تحریمها دشمنان را هزینهبر کنیم و تخریب و امنیت و کشتن دانشمندان ما باید هزینهبر باشد.»
این طرح دولت را موظف میکند سالانه به میزان حداقل ۱۲۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد را تولید و در داخل کشور ذخیره کند. همچنین بر اساس این طرح با هدف تحقق ظرفیت ۱۹۰ هزار سو غنیسازی، سازمان انرژی اتمی باید ظرفیت غنیسازی و تولید اورانیوم غنیسازی شده را هر ماه ۵۰۰ کیلوگرم افزایش دهد.
این طرح سازمان انرژی اتمی را مکلف کرده طی ۵ ماه از کارخانه تولید اورانیوم فلزی در اصفهان بهره برداری کند، راکتور ۴۰ مگاواتی آب سنگین اراک را نیز راه اندازی کند و دولت هم موظف شده، ظرف مدت دو ماه دسترسیهای نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی را متوقف کند.
چنانچه پس از سه ماه روابط بانکی ایران در اروپا و و میزان خرید نفت آنها از ایران به شرایط «عادی و رضایتبخش» بازنگشته باشد، دولت مکلف است اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی صبح یکشنبه خروج از پروتکل الحاقی، اخراج بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قطع همکاری با آژانس و از سرگیری غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم را چهار برنامه محوری مجلس در واکنش به ترور محسن فخریزاده برشمرده بود.
در همین حال مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در واکنش به طرح مجلس ولایت بر لغو اجرای پروتکل الحاقی گفت: توقف بازرسیهای آژانس از تأسیسات هسته ای رژیم ایران سودی برای آنها نخواهد داشت.
وی در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه در واکنش به درخواست مجلس شورای اسلامی برای خاتمه دادن به بازرسیها پس از هلاکت فخری زاده گفت: تضمینهای لازم و معتبر به جهانیان مبنی بر عدم انحراف برنامه هستهای به کاربردهای نظامی ضروری است.
این در حالیست که علیرضا سلیمی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفته: مجلس به روند بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران مشکوک است و قرار است طرحی برای لغو اجرای پروتکل الحاقی درباره بازرسیهای این نهاد از تاسیسات هستهای به تصویب برساند.
برخی معتقدند تصویب این طرح میتواند تغییری مهم در سیاست هستهای جمهوری اسلامی تلقی شود.
«لغو تحریمها از دل این طرح بیرون نمیآید»
حشمتالله فلاحتپیشه نماینده سابق مجلس معتقد است، طرح نمایندگان نه تنها باعث رفع تحریمها نمیشود بلکه با طرح “چالشهای جدید” ممکن است “تنشهای حاضر را تحکیم بخشد”.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا همچنین تأکید کرد: «موضوع هستهای جزو مقولههای کلان سیاست خارجی کشور است که مسئولیت آن بر عهده شورای عالی امنیت ملی بوده و در آنجا تصمیمگیری میشود که درباره مسائل هستهای چه اقدامی باید انجام شود».
فلاحتپیشه همچنین از “مثلث نتانیاهو، بنسلمان و پمپئو” که به گفته او در مخالفت با جمهوری اسلامی فعال است، سخن گفت و تأکید کرد که “نباید در دام این مثلث آشوب افتاد”.
او تصریح کرد: «کشور میتواند فعالیت هستهای خود را پیش ببرد و آمریکاییها هم حاضرند به شرایط گذشته پیش از ترامپ بازگردند. البته برای رسیدن به این هدف باید همه نهادها و دستگاهها، سیاست کشور را در قالب ساز و کار ایرانی پیش ببرند، نه ساز وکاری که انتهای آن به کمینگاه مثلث آشوبساز و حاشیهساز که نام برده شد، ختم شود.»
طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» چیست؟
بر اساس این طرح مجلس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی موظف است ظرف مدت دو ماه پس از تصویب آن، سالانه به میزان حداقل ۱۲۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد در تاسیسات فردو تولید و در داخل کشور ذخیره کند.
همچنین بر مبنای این طرح سازمان انرژی اتمی باید برای تحقق ظرفیت ۱۹۰ هزار سو غنیسازی که از سوی علی خامنهای اعلام شده بود، ظرفیت غنیسازی و تولید اورانیوم با غنای لازم برای مصارف صلحآمیز را به میزان ماهانه ۵۰۰ کیلوگرم افزایش دهد.
سازمان انرژی اتمی ایران افزون بر این باید مدت سه ماه پس از تصویب این طرح، عملیات نصب، تزریق گاز، غنیسازی و ذخیرهسازی مواد را تا درجه غنای مناسب، با حداقل ۱۰۰۰ عدد سانتریفوژ IR2 در بخش زیرزمینی تاسیسات نطنز آغاز کند.
ظرف همین مدت سازمان انرژی اتمی موظف است هرگونه عملیات غنیسازی و تحقیق و توسعه با ماشینهای IR6 را به تاسیسات فردو منتقل کرده و عملیات غنیسازی را با حداقل ۱۶۴ ماشین از این نوع آغاز کند و آن را تا پایان سال جاری شمسی به ۱۰۰۰ ماشین توسعه دهد.
سازمان انرژی اتمی ایران همچنین وظیفه دارد، راکتور ۴۰ مگاواتی آب سنگین اراک را که به موجب برجام در حال بازطراحی و بهینه سازی است، ظرف مدت ۴ ماه از تاریخ تصویب این قانون با برنامه زمانبندی معین از طریق احیای قلب راکتور به شرایط قبل از برجام برگرداند.
دولت موظف است بر اساس بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام، ظرف مدت دو ماه از تصویب این قانون، دسترسیهای نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی بر اساس برجام را متوقف کند.
همچنین پس از سه ماه از تصویب این قانون، اگر روابط بانکی ایران در اروپا و میزان خرید نفت توسط آنها از ایران به شرایط عادی و رضایت بخش بازنگشته باشد، دولت مکلف است اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند.
چنانچه پس از سه ماه از تصویب این قانون طرفهای مقابل برجام به اجرای تعهدات خود در برجام بازگشته باشند، دولت مکلف است پیشنهاد اقدام متقابل ایران در بازگشت به تعهدات برجامی را به مجلس ارائه کند.
هشدار نسبت به «دام اسرائیل» از یک سمت و شعار «پایان مذاکره» از سمت دیگر
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه گفت که توقف بازرسی آژانس از تأسیسات هستهای ایران برای تهران بردی نصیب این کشور نخواهد کرد. کاظم غریبآبادی، نماینده ایران در آژانس در پاسخ به گروسی گفت آژانس در وهله اول میبایست ترور فخریزاده را محکوم کند.
محسن فخریزاده، رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع بعدازظهر جمعه ۶ آذر در آبسرد دماوند ترور شد.
چند ساعت قبل از تصویب کلیات طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» شماری از مقامهای سیاسی فعلی و سابق ایران همراه با گروهی از فعالان اجتماعی و سیاسی با انتشار بیانیهای خواستار تقویت نهادهای اطلاعاتی و حفاظتی شدند و در همان حال از دولت خواستتند که در ۵۰ روز باقیمانده از دولت ترامپ به آنچه که آنها از آن به عنوان «دام اسرائیل» تعبیر کردهاند نیفتد.
محسن آرمین، علی اکبر صالحی، مرتضی الویری، اشرف بروجردی، شهربانو امانی، الهه کولایی، مصطفی تاجزاده، حبیبالله بیطرف، خسرو منصوریان و فیضالله عربسرخی از امضاکنندگان این بیانیهاند.
شامگاه گذشته در قم و در برخی دیگر از شهرهای ایران قرار بود مخالفان برجام با کاروانهایی از خودرو با شعار «پایان مذاکره» در خیابانها راه بیفتند که به دلیل محدودیتهای ناشی از همهگیری کرونا در ایران لغو شد.
بامداد سهشنبه نیز گروهی به نام «دانشجو» مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کرده و خواستار «توقف فوری و بدون شرط اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و لغو تمامی نظارتهای فراپروتکلی و اخراج بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از کشور شدند.» این گروه علیه اسرائیل و آمریکا شعار میدادند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet