
بازی «ویتول» با کشورهای نفتی
قیمت نفت در ماههای اخیر، تحت تاثیر نوسانات شدید ناشی از پاندومی کرونا، قرار گرفته و تقریبا هفتهای نیست که با تکیه بر خبرهای مثبت یا منفی این ویروس، بالا و پایین نشود. دیروز در حالی رسانههای خارجی از کاهش بهای طلای سیاه و رسیدن این کالای استراتژیک به ۴۸ دلار و ۶۹ سنت، در پی افزایش محدودیتهای قرنطینگی و موارد ابتلا به ویروس کرونا، خبر دادند که شبکه خبری بلومبرگ در تارنمای خود گزارش قابلتاملی در زمینه قراردادهای نفتی با پشت پرده پولهای کثیف، از سوی برخی از شرکتهای بزرگ دنیا نوشت؛ گزارشی که درباره یکی از تخلفات تجاری از سوی یکی از بزرگترین شرکتهای چند ملیتی در جهان بود به نام ویتول…..
گفته میشود ویتول، یک شرکت چند ملیتی به مرکزیت دو کشور هلند و سوئیس است که در زمینه تولید و مبادله انرژی فعالیت میکند. بر اساس گزارش روز گذشته این شبکه خبری آمریکایی، در حالی بزرگترین شرکت تجاری نفت، یا همان ویتول، سالها ادعا کرده که تحمل فساد اداری را ندارد که این شرکت، حالا به تازگی به پرداخت رشوه به مقامات دولتی اکوادور و مکزیک، اعتراف کرده است. این شبکه خبری در شرایطی این گزارش را روز گذشته منتشر کرد که گفته میشود در تاریخ ۵۰ ساله ویتول، این شرکت سهامی، هرگز ضرر مالی نداشته، هر چند تجارت نفت در سالهای اخیر، رقابتیتر از گذشته شده است، اما با این همه ویتول، با گذشت بیش از چهار دهه فعالیت در بازار نفت، برخلاف دیگر شرکتهای نفتی بزرگ در جهان، خسارت مالی قابلتوجهی را تجربه نکرده است. البته ظاهرا این ادعا توسط ویتول در اوایل تابستان امسال مطرح شده، اما به گفته مسئولان این شرکت، در گذشته به دو کشور اکوادور و مکزیک، رشوههایی بابت قراردادهای ساختگی داده شده است. روز سهشنبه بود که شبکه خبری بلومبرگ در ادامه این گزارش نوشت، در برزیل یکی از مقامات ویتول، برای برنده شدن در یک مناقصه نفتی، به شرکت نفت و گاز پتروبراس مبلغی را پرداخت کرده بود تا مناقصه را از شرکتهای نفتی ایالتهای برزیل ببرد. ناگفته نماند که پتروبراس، یک شرکت نفت و گاز برزیلی و چندملیتی است که در سال ۱۹۵۳ توسط دولت برزیل تأسیس شد.
این شرکت امروزه با توسعه فعالیتها و سرمایه خود، نه تنها توانسته است به بزرگترین تولیدکننده و توزیعکننده فرآوردههای نفتی در آمریکای جنوبی تبدیل شود، بلکه هماکنون در زمره ۲۰ شرکت نفتی بزرگ جهان قرار دارد و سالهاست که در زمینههای اکتشاف، استخراج، پالایش و توزیع نفت خام و گاز طبیعی، همچنین تولید مواد شیمیایی، فرآوردههای نفتی، الانجی، الپیجی و محصولات پتروشیمی فعالیت میکند. حالا آنطور که بلومبرگ نوشته، این افشاگریها از سوی مدیران بزرگترین شرکتهای نفتی، در حالی مطرح است که پتروبراس از این فساد به عنوان یکی از بزرگترین فسادها در تاریخ این کشور، نام برده است. البته این تنها گزارشی نیست که درباره بحران بیپایان فساد در برزیل، منتشر میشود، نگاهی به سابقه این کشور نشان میدهد که برزیلیها تاکنون بحرانهای زیادی از این دست را تجربه کردهاند که همیشه دود آن به چشم مردم این کشور رفته، اما از آنجایی که اقتصادهای زیادی در دنیا وجود دارند که شاهرگشان وابسته به فروش این کالای زیرزمینی است، به نظر میرسد فساد برزیلیها در این زمینه سالها بوده که وضعیت مالی کشورهای وابسته به نفت را نشانه گرفته است. بد نیست بدانید که اولین رئیسجمهور زن برزیل، روسف، آخرین سیاستمدار برزیلی بود که به خاطر سوءاستفاده مالی استیضاح و از کار برکنار شد. توجیه فنی استیضاح، دستکاری بودجه فدرال از سوی روسف بهقصد پنهان کردن افزایش کسری تراز تجاری بود که در یکی از بزرگترین اختلاسهای این کشور موسوم به عملیات کارواش، دست داشت. اما ظاهرا آخرین فساد از سوی سیاستمداران یا فعالان اقتصادی این کشور نبوده، چرا که بلومبرگ در گزارش روز گذشته خود با اشاره به فساد نفتی این برزیل در خصوص قراردادهای ساختگی، پرداخت رشوه از سوی ویتول برای برنده شدن در مناقصههای نفتی را به داستان فساد مالی کارواش شبیه کرده است. بر اساس گزارش بلومبرگ، ویتول، طی یک دهه گذشته؛ یعنی از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۰، با مقامات آمریکا و برزیل توافق کرده تا با پرداخت ۱۶۰ میلیون دلار به ناظران این کشورها، قراردادهای نفتی را دستکاری کند. آنطور که این شبکه خبری به نقل از راسلهاردی، مدیر عامل ویتول مینویسد: «ما از جدی بودن این مسئله آگاه هستیم و خوشحالیم که این موضوع حل شده است از این پس کنترلهای خود در این زمینه را بیشتر خواهیم کرد». بر اساس گزارش بلومبرگ، شواهد و مدارک نشان میدهد که این شرکت طی سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴، بیش از هشت میلیون دلار رشوه به مدیران پتروبراس پرداخت کرده است و در مقابل، این شرکت نفتی برزیلی نیز اطلاعات ارزشمندی در زمینه مناقصهها و بالاترین قیمتهای پیشنهاد شده از سوی شرکتهای رقیب، داده است. بر همین اساس، ویتول طی سالهای اخیر با استفاده از این اطلاعات به راحتی توانسته قیمت دقیق برای برنده شدن در مناقصهها را پیشنهاد دهد و به این ترتیب برنده مناقصه اعلام شود؛ قیمتی که در میان رقبای حاضر در مناقصات به عنوان عدد طلایی از آن یاد میشود.
همدلی – فاطمه آقایی فرد
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید