
تجمع گروهی از هنرمندان تئاتر در برابر مجلس
گروهی از هنرمندان تئاتر در برابر مجلس شورای اسلامی تجمع کردند و در بیانیهای به “۱۰ ماه بیکاری مطلق” و وضعیت اسفناک زندگی خود اشاره کردند. آنها خواستار بودجه حمایتی برای اهالی تئاتر شدند. این تجمع در سکوت برگزار شد….
گروهی از اهالی تئاتر، متشکل از اعضای هیات مدیره مرکزی خانه تئاتر و نمایندگان هیات مدیره انجمنهای گوناگون صبح یکشنبه ۱۴ دی (۴ ژانویه) در برابر ساختمان مجلس شورای اسلامی تجمع کردند. آنها پیش از این تجمع بیانیهای در رابطه با وضعیت معیشتی این صنف از هنرمندان و درخواستهایشان را به نمایندگان مجلس ارائه داده بودند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، ایرج راد، رئیس هیأت مدیره خانه تئاتر درباره حضور نمایندگان اصناف گوناگون در این تجمع گفت: «به دلیل شرایط بحرانی کرونا و نیز آلودگی هوای تهران، تنها نمایندگانی از هیات مدیرههای انجمنهای مختلف خانه تئاتر در این تجمع حضور داشتند و از دیگر اعضا نخواستیم که در این گردهمایی شرکت کنند.»
این هنرمندان در بیانیه خود از نمایندگان مجلس خواستهاند تا “در راستای توجه به معیشتِ خانوادهی کلانِ تئاتر در سراسرِ ایران، حقوق ایامِ بیکاری و تسهیلاتِ بیمه و درمان و دارو در نظر گرفته شود”.
در این بیانیه همچنین خواسته شده است: «جهتِ تولید آثار نمایشی، و رفعِ خسارتهای ناشی از شیوعِ ویروسِ کرونا، برای تمامِ گروهها، اعم از حرفهای و دانشجویی، صحنهای و خیابانی، کودک و نوجوان، عروسکی، و آئینی و سنتی بودجهی مکفی و در شأن اختصاص یابد».
این بیانیه به تحمل بیش از ۱۰ ماه “بیکاری مطلق” هنرمندان تئاتر اشاره کرده و خواستار “تخصیص کمکهای مالی بلاعوض و وامهای با سود کم برای خانواده شریف تئاتر” شده است.
“تعیین مستمری برای سرپرستِ خانوارهای کمبضاعت و پرداخت اجارههای معوقهی مسکنِ آنان” از جمله خواستههای این صنف از هنرمندان است. از سوی دیگر، بیانیه خواستار افزایش بودجه حمایتی تولید تئاتر در کشور شده است.
این بیانیه از سوی “جامعه بزرگ تئاتر ایران” میگوید: «کشوری که تئاتری پویا ندارد، فرهنگ در آن رو به زوال و سقوط است. وجودِ تئاتر در یک سرزمین نشان از مردمسالاری و آزادی بیانِ آن سرزمین دارد.» این تجمع در سکوت برگزار شد.
اصغر همت، سخنگوی هیات مدیره خانه تئاتر به خبرگزاری ایسنا گفت که این تجمع کاملا فرهنگی بوده و اعضای خانه تئاتر پیگیر اجرای موارد مندرج در این بیانیه و مطالبات خود هستند و امیدوارند با همراهی نمایندگان مجلس، این مطالبات محقق شود.
****
نمایش اعتراض در بهارستان
همدلی| علی نامجو: بعد از حدود یک سال، به نظر میرسید که دیگر از دولت تدبیر و امید، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت هنری ارشاد و مرکز هنرهای نمایشی این وزارتخانه ناامید شده بودند. از چند ماه قبل که نام کسبوکارهای آسیبدیده متأثر از شیوع کووید۱۹ در فهرستی منتشر شد و در میان مشاغل و حرفههای گوناگون آمده در آن، تئاتر از قلم افتاده بود، بسیاری از چهرههای پیشکسوت و شناختهشده این هنر، با نگارش یادداشتها و شرکت در گفتوگوهای مطبوعاتی اعلام کردند که از این بیتوجهی دلگیرند. بعدتر البته آن فهرست اصلاح شد و نام تئاتر هم در میان کسبوکارهای آسیبدیده، قرار گرفت، اما در عمل هیچ راهگشایی برای هنرمندان این حوزه اتفاق نیفتاد. در طول چند ماه گذشته اوضاع هنر نحیف تئاتر در این ملک روزبهروز خراب و خرابتر شده است و در عمل اوضاع اقتصادی تئاتریها به دره سقوط دارد نزدیک میشود.
روزه سکوت تئاتریها مقابل خانه ملت
در این اوضاعواحوال ظاهراً اهالی تئاتر هیچ راهی پیش پای خود ندیدهاند، بهجز تجمع جلوی مجلس شورای اسلامی و روزه سکوت گرفتن در مقابل نمایندگان ملت. دیروز، جمعی از هنرمندان تئاتر با گرد هم آمدن در مقابل مجلس شورای اسلامی، مطالبات خود را در قالب بیانیهای با نمایندگان مجلس در میان گذاشتند. این تجمع صبح دیروز؛ یکشنبه ۱۴دیماه در مقابل درب شمالی مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
هرچند مخاطرات احتمالی ناشی از همهگیری ویروس کرونا باعث شده بود مدیران خانه تئاتر از خیلی از اعضایشان نخواهند که در تجمع اخیر حضور پیدا کنند، تعداد کسانی که به بهارستان رهسپار شده بودند، کم هم نبود. خیلی از نامهای آشنا را دیروز میشد در میان متحصنین دید. علاوه بر اعضای هیأتمدیره مرکزی خانه تئاتر، نمایندگان هیأتمدیره انجمنهای گوناگون این تشکل در این تجمع که در سکوت برگزار شد، حضور داشتند.
بیانیهای درباره مطالبات اهالی تئاتر
در این گردهمایی بیانیه خانه تئاتر توسط حمیدرضا نعیمی؛ هنرمند تئاتر و عضو هیأتمدیره خانه تئاتر خوانده شد. به گفته ایرج راد؛ رئیس هیأتمدیره خانه تئاتر، این بیانیه که دربردارنده مطالبات جامعه تئاتری است، پیشتر به نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارائه شده و به صحن مجلس رسیده است. راد درباره حضور نمایندگان اصناف گوناگون در این تجمع نیز توضیح داد: به دلیل شرایط بحرانی کرونا و نیز آلودگی هوای تهران، تنها نمایندگانی از هیأتمدیرههای انجمنهای مختلف خانه تئاتر در این تجمع حضور داشتند و از دیگر اعضا نخواستیم که در این گردهمایی شرکت کنند.
فقط راد و گیلآبادی سخن گفتند
این تجمع در سکوت برگزار شد و فقط ایرج راد، رئیس هیأتمدیره خانه تئاتر و شهرام گیلآبادی؛ مدیرعامل این خانه توضیحات کوتاهی درباره اعضای حاضر در تجمع دادند. اصغر همت؛ سخنگوی هیأتمدیره خانه تئاتر هم درباره این تجمع گفت که این حرکت کاملاً فرهنگی بوده است. اعضای خانه تئاتر پیگیر اجرای موارد مندرج در این بیانیه و مطالبات خود هستند و امیدوارند با همراهی نمایندگان مجلس، دستیابی به این مطالبات از سوی اهالی تئاتر محقق شود.
در ادامه متن این بیانیه را میخوانید: از شما میخواهیم ۱- در راستای توجه به معیشتِ خانوادهی کلانِ تئاتر در سراسرِ ایران، حقوق ایامِ بیکاری و تسهیلاتِ بیمه و درمان و دارو در نظر گرفته شود.
۲- جهتِ تولید آثار نمایشی، و رفعِ خسارتهای ناشی از شیوعِ ویروسِ کرونا، برای تمامِ گروهها، اعم از حرفهای و دانشجویی، صحنهای و خیابانی، کودک و نوجوان، عروسکی، و آیینی و سنتی بودجهی مکفی و در شأن اختصاص یابد.
۳-تخصیصِ کمکهای مالیِ بلاعوض و وامهای با سودِ کم برای خانوادهی شریف تئاتر که بیش از ۱۰ماه بیکاریِ مطلق را با نجابت و شکیبایی تحمل کردهاند.
۴- برای جلوگیری از تعطیلیِ دَمبهدَم و روزافزونِ تئاترهای خصوصی که نقشِ مهمی در تولیدِ نمایش و بدنهی تئاترِ ایران دارند، ردیفِ بودجهی حمایتی در نظر گرفته شود.
۵-تعیین مستمری برای سرپرستِ خانوارهای کمبضاعت، و پرداخت اجارههای معوقهی مسکنِ آنان.
۶-افزایش بودجه حمایتی تولید تئاتر در کشور
آقایان و خانمها
کشوری که تئاتری پویا ندارد، فرهنگ در آن روبهزوال و سقوط است. وجودِ تئاتر در یک سرزمین نشان از مردمسالاری و آزادی بیانِ آن سرزمین دارد. اکنونکه دولت تدبیر و امید، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت هنری و مرکز هنرهای نمایشی برای برونرفت از این بحران تلاشی نمیکنند یا توان لازم برای برونرفت از این مشکلات را ندارند، زمانِ آزمونِ بزرگِ شمایان فرارسیده است. ثابت کنید که دغدغهی ایرانی آباد و متعلق به همهی ایرانیان در وجودِ شما هست.
جامعهی بزرگِ تئاتر ایران»
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید