
مزد و مستمری باید برابر سبد معیشت و نرخ واقعی تورم باشد
با سپری شدن چهار ماه از به اصطلاح اجرای همسانسازی مطالبه مستمری بگیران برآورده نشده و تبعبض مابین بازنشستگان ادوار مختلف همچنان باقی مانده است. در این میان بازنشستگان کارگری نیز خواستار افزایش مزد و مستمری و تامین معیشت شایسته برای طبقهی کارگر شدهاند.
اعتراض بازنشستگان کارگری به عملکرد شواری عالی کار
به گزارش خبرنگار ایلنا، جمعی از بازنشستگان کارگری در بیانیهای باتوجه به آغاز مذاکرات مزدی ۱۴۰۰ و شروع به کار جلسات کمیته دستمزد اعلام کردند مزد و مستمری باید برابر با سبد معیشت خانوار تعیین شود.این بازنشستگان با تاکید بر اینکه هر ساله مبلغی ناچیز را به عنوان افزایش دستمزد تصویب و سپس همین درصد را با افزایش قیمتها از کارگران بازمیستانند، بر لزوم اجرای ماده ۴۱ و تعیین مزد و مستمری به اندازه سبد معیشت خانوار متوسط تاکید و اعلام نمودند که بازنشستگان تامین اجتماعی بارها در بیانیههای خود خواستار تامین معیشت شایسته برای طبقهی کارگر شدهاند.آنها اعلام کردند که در سال جاری فاصله مزد و معیشت به بیشترین حد ممکن رسیده است و باید این وضعیت تغییر کند.
حذف پاداش پایان خدمت بازنشستگان صندوق کشوری
بازنشستگان نهادهای دولتی نسبت به احتمال حذف پاداش پایان خدمت ابراز نگرانی می کنند.به گزارش خبرنگار ایلنا، سالها تدریس کرده و حالا تقریباً در آستانه بازنشستگی قرار داد؛ او با نگرانی از خبرهای جدید میگوید؛ خبرهایی مبنی بر حذف پاداش پایان خدمت بازنشستگان دولت.این بازنشسته فرهنگی میگوید: ظاهراً قرار است سازمان برنامه و بودجه به بهانه کمبود نقدینگی و فقدان اعتبار مالی، بخشنامه صادر کرده و پاداش پایان خدمت را برای بازنشستگان دولت که بازنشستگان صندوق کشوری محسوب میشوند، حذف کند.
در روزهای اخیر، از این دست نگرانیها زیاد ابراز شده است. در سالهای اخیر یعنی از میانه دهه نود شمسی، پرداخت پاداش پایان خدمت کارمندان با تاخیر انجام شده است؛ بازنشستگان ماهها منتظر ماندهاند تا این پاداش را دریافت کنند. گاهی این پرداخت به صورت قسطی بوده و گاهی هم سود سهام را به جای پاداش به کارمندان داده اند؛ حالا اما به نظر میرسد برای کارمندانی که در آستانه بازنشستگی قرار گرفته اند، اوضاع قرار است دشوارتر شود.
یک شاغل اداره برق نیز در این رابطه ابراز نگرانی میکند و میگوید: تنها امید ما کارمندان دولت به پاداش پایان خدمت است؛ تمام امیدمان به این چند ده میلیونی است که بعد از سی سال کار دریافت میکنیم و میتوانیم آن را به زخم زندگی بزنیم؛ حالا اگر قرار باشد این پاداش را حذف کنند، چه بر سر ما میآید؟
صندوق بازنشستگی کشوری در وضعیت مساعدی نیست و ضریب پشتیبانی آن زیر یک است یعنی در دل بحران منابع و مصارف به سر میبرد؛ به اعتقاد همه کارشناسان باید فکری به حال این صندوق بکنند؛ صندوقی که حدود ۸۵ درصد هزینههای آن را دولت و از خزانه بیتالمال پرداخت میکند؛ حالا این بحران اگر قرار باشد دامان بازنشستگانی را بگیرد که سی سال به آن حق بیمه پرداخته اند، دشواریها بیشتر میشود.زمزمههای حذف پاداش پایان خدمت بازنشستگان در حالی قوت گرفته است که سازمان برنامه و بودجه در ارتباط با آن هیچ اظهارنظری نکرده است؛ بازنشستگان نگران امیدوارند این احتمال، تکذیب شده و مانند همیشه زمان بازنشستگی بتوانند مبلغی را به عنوان پاداش دریافت کنند.
بازنشسته فرهنگی در این رابطه میگوید: بازنشستگان نمیتوانند با مستمری دریافتی همه هزینههای زندگی خود را بگردانند؛ در سالهای اخیر هزینههای زندگی بازنشستگان از جمله هزینههای مسکن، خوراکیها و درمان افزایش یافته؛ معمولاً بازنشستگان این پاداش را برای ترمیم بخشی از عقب ماندگیهای معیشتی صرف میکنند مثلا سرمایه کار دوم میکنند یا با آن و بخشی دیگر از پسانداز خود، خانه و مسکن تهیه میکنند؛ اگر این پول نباشد، عقب ماندگی معیشتی بازنشستگان بیشتر خواهد شد.حال این سوال مطرح است که حذف پاداش پایان خدمت بازنشستگان کشوری تا چه حد جدی است و آیا واقعاً دولت و سازمان برنامه و بودجه قصد دارند بازنشستگان را از این مزیت ایام پیری محروم سازند؟
رفع تبعبض مابین بازنشستگان عملی نشد
بازنشستگان کشوری خطاب به رئیس سازمان برنامه و بودجه، خواستار برطرف شدن اشکالات همسانسازی شدند.به گزارش خبرنگار ایلنا، در نامهی جمعی از بازنشستگان کشوری خطاب به نوبخت آمده است: …با سپری شدن چهار ماه از اجرای همسانسازی،اختلاف یک گروه شغلی بین بازنشستگان قبل و بعد از سال ۹۶، خودنمایی میکند و با تعریفی که جنابعالی از همسانسازی، یا به تعبیری، متناسب سازی ارایه فرمودید، همخوانی ندارد.از موارد فوق ، شورای عالی توسعه مدیریت و سرمایه انسانی در سال۹۶ طبقه شغلی ورودی کارکنان دولت را یک طبقه ارتقا داده و این طبقه شغلی برای بازنشستگان بعد از سال۹۶ اعمال و برای بازنشستگان قبل از ۹۶، که اکثریت قاطع بازنشستگان کشوری میباشیم، تسری داده نشده است.
همسانسازی اخیر بر اساس ماده ۳۰ قانون برنامه توسعه پنچ ساله ششم با ماهیت رفع تبعبض مابین بازنشستگان ادوار مختلف هم میباشد که عدم ارتقای این گروه شغلی، نشان از وجود تبعیض بین بارنشستگان میباشد.این نقیصه که یک تبعیض آشکار است به دلیل ذیحقان میلیونی آن بیشتر خود نمایی میکند. ما بازنشستگان باور عمیق داشتیم در طی ماههای اول اقدام به تدوین جدول همسانسازی، از طریق شورای عالی توسعه مدیریت و سرمایه انسانی اقدام لازم برای رفع تبعیض انجام می شود. از آنجا که این گروه شغلی حق مسلم ما بازنشستگان قبل از سال ۹۶به مانند بازنشستگان پس از ۹۶ میباشد، برای گرفتن آن تمامی راه های ممکن را طی نمودیم و به خواسته بر حق ما وقعی ننهادند.
بازنشستگان سخت و زیانآور از همسانسازی چه میخواهند؟
همچنین ایلنا در یک گزارش دیگر از جمله نوشت : به نظر میرسد مشاغل سخت، خاری در گلوی سازمان تامین اجتماعی است و قصد ندارند حق و حقوق بازنشستگان پیش از موعد را آنچنان که قانون میگوید، به رسمیت بشناسند. از قرار، سالها اشتغال سخت و زیانآور این گروه از بازنشستگان در معادن زیر زمینی و پای کورههای ذوب و فولاد را از یاد بردهاند و اکنون بیش از پنج ماه است که بر سر یک استدلال نادرست ایستادهاند و همچنان پافشاری میکنند: ده سال سابقه استحقاقی که منجر به بازنشستگی پیش از موعد این بازنشستگان شده، استحقاقی نیست و ارفاقی است و لذا بازنشستگان نباید این سالها را یک حق مسلم به حساب بیاورند.همه چیز از اجرای طرح ناقصی آغاز شد که به تبعیت از سایر صندوقهای بازنشستگی کشور، نامش را «همسان سازی» گذاشتند اما در عمل، همان متناسب سازی هم نبود؛ با اجرای این طرح ناقص، نه تنها بسیاری از گروههای بازنشسته و مستمری بگیر از جمله بازنشستگان سخت و زیانآور، مستمری بگیران زیر حداقل بگیر، مستمری بگیران سایر سطوح و از کارافتادگان، از افزایش عادلانه و رضایت بخش محروم ماندند، بلکه موازنه دریافتی بازنشستگان نیز به هم ریخت…
به راستی بازنشستگان سخت و زیانآور چه میخواهند؟ این بازنشستگان، در پایان زمان اشتغال که طبق قانون درصدد استفاده از مزایای بازنشستگی پیش از موعد بودهاند، کارفرما براساس همان قانون برای ماههای سابقه استحقاقی آنها (قبل از سی سال کامل)، چهار درصد به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز کرده است؛ یعنی «چهار/سی ام» به جای «سی/ سی ام»؛ این مبلغ، در اصل برای تامین مستمری این بازنشستگان در طول سالهای بازنشستگی و مستمری بگیری به هیچ وجه کفایت نمیکند حتی هزینهی مستمریها در یک سال هم نیست اما آیین نامه مشاغل سخت و زیانآور به خاطر سالها اشتغال سخت این بازنشستگان، «حق بهرهمندی» از مستمری کامل را به آنها داده است. حال در اجرای همسان سازی، سازمان همان «چهار/ سی ام» را مبنای محاسبات پرداخت قرار داده است؛ در مردادماه، چهار/ سیام را در سالهای استحقاقی این بازنشستگان ضرب کردند و به سالهای اشتغال آنها افزودند که اعتراض گسترده بازنشستگان را در پی داشت؛ در نهایت، وعده دادند که در آذر، براساس قانون فرمولها را اصلاح میکنند اما بازهم آنچه قانون میگوید، اجرایی نشد؛ این بار آمدند چهار/سیام را در سالهای اشتغال کار سخت بازنشستگان ضرب کردند (مثلاً ۲۰ سال اشتغال) و به تعداد سالهای اشتغال افزودند اما بازهم بازنشستگان راضی نشدند. چراکه فقط بین بیست تا صد هزار تومان، به مستمری دریافتی آنها افزوده شد…همه فکر و ذکر سیصد و شصت هزار بازنشسته سخت و زیان آور، فقط «همسان سازی» است؛ برای ماههای پیاپی، این بازنشستگان هر روز، اخبار را مرور میکنند و هر شب، در گروهها و کانالهای فضای مجازی به دنبال گشایشی در کار هستند؛ انتظار این بازنشستگان بیش از اندازه به درازا کشیده است…
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید