واکنش های گوناگون به سخنان روحانی در سازمان ملل
روز گذشته حسن روحانی در سخنان خود در سازمان ملل بار دیگر بر غنی سازی اورانیوم در کشور اصرار کرده و سعی کرد آنرا حق طبیعی مردم ایران قلمداد کند. وی در واقع همان سیاست دولت احمدی نژاد مبنی بر قدرت منطقه ای بودن جمهوری اسلامی و تاکید بر ادامه پروژه های اتمی رژیم را این بار تحت لفافه پرهیز از خشونت و جهانی پر از صلح مطرح کرد…
پس از سخنان وی، جناح های حکومتی نیز به تائید وی پرداختند. سرلشکر فیروزآبادی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح رژیم گفت روز گذشته عقلانیت روحانیت شیعه در چهره روحانی درخشید. به گفته وی، روحانی در چارچوب و در کلام رهبر رژیم، عزت، حکمت و مصلحت را در جهان به کرسی نشاند. حداد عادل هم با اذعان به این موضوع که اختلاف نظر درباره دیپلماسی خارجی در داخل وجود دارد، گفت: اختلاف نظر در دیپلماسی خارجی ریشهای نیست بلکه در نوع گفتمان و عملکرد در خصوص مقاومت درونزا و یا فعالتر شدن در عرصه دیپلماتیک بوده است. وی نیز تاکید کرد که روحانی در سخنان خود در سازمان ملل بر عدم تسلیم و سازش تاکید کرده است. محمد کوثری عضو کمیسیون امنیت مجلس نیز در رابط با حوزه عملیاتی روحانی گفت که دست روحانی تنها در حوزه تاکتیکی باز است و نه در سیاست های کلان نظام در عرصه خارجی. این به این معناست که چرخشی درکار نیست و رژیم کماکان بر طبل ساست های ماجراجویانه خود خواهد کوبید.
فیروز آبادی: عقلانیت روحانیت شیعه در چهره رئیس جمهور در سازمان ملل درخشید
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: یکبار دیگر عقلانیت روحانیت شیعه در چهره رئیس جمهور اسلامی ایران در سازمان ملل متحد درخشید. به گزارش ایلنا، در پی درخشش رئیس جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد، سردار سرلشکر بسیجی دکتر سید حسن فیروزآبادی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح طی سخنانی اظهار داشت: یکبار دیگر عقلانیت روحانیت شیعه در چهره رئیس جمهور اسلامی ایران در سازمان ملل متحد درخشید و در چارچوب و در کلام نقض رهبر انقلاب عزت، حکمت و مصلحت را در جهان به کرسی نشاند. وی همچنین گفت: آقای رئیس جمهور، مواضع صریح و انقلابی و حق طلبانه و مستحکم ملت ایران را به جهانیان نشان داد. فیروزآبادی تصریح کرد: سخنان مقام محترم ریاست جمهوری یک پیام داخلی هم داشت، آنجا که گفت مخالف را نه تنها باید تحمل کرد که باید با او کار کرد.
در ایران یک صدای واحد در دیپلماسی خارجی وجود دارد
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اذعان به این موضوع که اختلاف نظر درباره دیپلماسی خارجی در داخل وجود دارد، گفت: اختلاف نظر در دیپلماسی خارجی ریشهای نیست بلکه در نوع گفتمان و عملکرد در خصوص مقاومت درونزا و یا فعالتر شدن در عرصه دیپلماتیک بوده است. غلامعلی حداد عادل در پاسخ به پرسش ایلنا مبنی بر اینکه انتظار آقای روحانی از امریکا در بیانات خود در مجمع عمومی سازمان ملل همصدایی از سوی آن کشور بوده آیا در ایران صدای واحد در این زمینه وجود دارد، اظهار داشت در ایران یک صدای واحد وجود دارد و آن پیگیری حقوق ملت ایران است که هیچ گروه و جناحی هم از آن مواضع صرف نظر نمیکند. حداد عادل با اشاره به اختلاف نظرهایی که در مناظرات انتخاباتی ریاست جمهوری و بعد از آن در حوزه دیپلماسی خارجی روی داد، تصریح کرد: اختلاف نظر تنها در عملکرد و گفتمان بوده که برخی معتقدند دیپلماسی خارجی باید از نوع مقاومت درون زا باشد و برخی دیگر بر اتخاذ یک دیپلماسی خارجی همراه با تعامل مثبت تاکید دارد، بنابراین این اختلافات ریشهای نبوده و نباید به آن دامن زد. نماینده مردم تهران در مجلس نهم با اشاره به سخنان روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل افزود: برای اثبات این ادعاها که اختلافات تنها سلیقهای است میتوان به سخنان رئیس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل اشاره کرد که بر عدم تسلیم وسازش تاکید کرد. حداد عادل در پاسخ به این سوال که به نظر شما میتوان شاهد تغییر در فضای امنیتی و به حاشیه راندن افراطیون برای ایجاد فضای آشتی جویانه ملی باشیم؟ گفت: این کلمات و اظهارات مبنی بر وجود گروه فشار و افراطی ثابت نیست و فقط در زمانه خود کارایی دارد. این کلمات شاید فحش باشند و از آن استفاده شود ولی باید به آن اعتنایی نکرد. وی با تمجید از اظهارات رئیس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت روحانی با یک بیان دیپلماتیک ضمن حفظ اقتدار ملت ایران و حق طلبی کشورمان، پایان دادن به تعارضات و دوگانگی دیپلماسی سیاست خارجی امریکا را خواستار شد. حداد عادل در واکنش به اظهارات رئیس جمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد این اظهارات را نشان از تغییر نگاه آنها به ایران عنوان کرد. حداد عادل افزود: این تغییر نگاه ریشه در مقاومت، اقتدار مردم ایران و حق طلبی کشورمان داشته و توانسته مسئولان امریکایی را مجبور به اتخاذ شیوهای متفاوت با رویکرد سالیان گذشته خود کند. حداد عادل در مورد اینکه چقدر نسبت به این موضوع میتوان خوشبین بود، اظهار داشت: باید خوشبین و محتاط باشیم همچنان که رئیس جمهور ایران نیز در سخنرانی خود بسیار هوشمندانه و محتاطانه سخن گفت. وی با بیان اینکه از هر گونه پیشنهاد صلح جویانه از سوی دولت امریکا استقبال میکنیم در مورد این موضوع که چقدر انتخابات دور یازدهم ریاست جمهوری ایران در تغییر لحن کشورهای غربی تاثیرگذار بوده است، گفت: به طور قطعی برگزاری انتخابات با این استقبال عظیم مردم بیانگر بلوغ فکری و سیاسی و نشان از اقتدار ملی ایران را داشت و این منطق مردم عملاً باعث شد تا کشورهای غربی لحن خود را متفاوت و متمایز از گذشته تغییر دهند. وی در مورد اتفاقات دانشگاه آزاد نیز عنوان داشت: در این خصوص حرف هایم را زدهام و دیگر حرفی باقی نمانده است.
تحت فشارهای داخلی، روحانی دیدار با اوبا را نپذیرفت
آینده آنلاین : یکی از مقام های دولت اوباما به خبرگزاری فرانسه گفته است که پیشنهاد فراهم کردن زمینه نوعی مواجهه اوباما و حسن روحانی را دادند اما طرف ایرانی آن را «خیلی پیچیده» یافت و از ترتیب دادن آن خودداری کرد. این مقام گفته است که بطور علنی و خصوصی به ایرانی ها گفتند که آماده مذاکره غیررسمی و نه دیداری دوجانبه میان اوباما و روحانی هستند، اما ایرانی ها گفتند که موضوع پیچیده است و فعلاً نمی شود. به گزارش خبرنگار «آینده»، بعد از سخنان روحانی مبنی بر این که برنامه ای برای دیدار با اوباما ندارم، اما در دنیای سیاست هر چیزی ممکن است، کاخ سفید هم اعلام کرد که آماده دیدار روحانی و اوباماست، اما برخی چهره ها در داخل به موضعگیری های تند و تیز پرداختند و به نظر می رسد با فشار آنها، به روحانی اعلام شده که با اوباما دیدار نکند. حسن روحانی در گفت وگویی با کریستین امانپور، خبرنگار شبکه تلویزیونی سی ان ان، گفته است رئیس جمهوری ایران این اجازه را دارد تا بر اساس منافع ملی با آمریکا مذاکره کند، ولی باید برای این کار فرصت داده شود تا به سمت گفت وگو در فضای سیاسی برویم و شرایط این کار فراهم شود. روحانی در پاسخ کریسیتین امانپور درباره «شنیده ها در مورد احتمال دیدار چهره به چهره این دو رئیس جمهور در حلقه دیدارهای دیپلماتیک» گفت: صحبت هایی در این مورد شده بود و احتمال این کار هم تا حدی آماده شده بود. رئیس جمهور ایران افزود: آمریکا هم تمایلش را به انجام چنین دیداری نشان داده بود. و علی الاصول از طرف ایران هم می توانست در این شرایط دیدار انجام شود، اما من فکر می کنم فرصت کم بود تا بتوانیم همه مسائل را هماهنگ کنیم.البته شاید این سخن روحانی بیش از آن که به هماهنگی با طرف آمریکایی اشاره داشته باشد، اشاره به «هماهنگ کردن مسائل» با داخل باشد. این گفته ها اشاره به احتمالاتی دارد که پیشتر در مورد دیدار اوباما و روحانی مطرح شده بود. اما هیئت ایرانی در میهمانی ای که سازمان ملل برای سرای کشورها ترتیب داده، شرکت نکرد. دیداری هم تا کنون بین دو رئیس جمهوری صورت نگرفته است. در زمان سخنرانی باراک اوباما نیز حسن روحانی، خود، در سالن نبود و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، بر کرسی نمایندگی ایران نشسته بود. سخنرانی حسن روحانی در نشست عمومی سازمان ملل، ساعاتی پس از سخنرانی باراک اوباما انجام شد. با این وصف اگرچه هنوز احتمال یک دیدار غیررسمی بین دو طرف منتفی نشده، اما دیگر احتمال آن بسیار ضعیف است.
کوثری، سردار سپاهی سابق نماینده مجلس کنونی؛ نه روحانی اختیار تام دارد، نه مذاکره ای رخ خواهد داد
محمد کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس معتقد است مذاکره یی بین ایران و امریکا رخ نخواهد داد و این فضاسازی کسانی است که دوست دارند تا امریکایی ها تحویل شان بگیرند. او می گوید که دست روحانی تنها در حوزه تاکتیکی باز است و نه در سیاست های کلان نظام در عرصه خارجی. بخشهایی از اظهارات وی در این مصاحبه را در زیر می خوانیم.
کسانی که این مباحث را مطرح می کنند توجیه نیستند چرا که صلح حدیبیه یا صلح امام حسن با شرایط ما متفاوت است. کسانی که دل شان لک زده برای یک لبخند امریکایی ها این حرف ها را می زنند وگرنه که حضرت آقا اینچنین نگفتند. آقا (علی خامنه ای) گفته اند که اگر شماها خواستین یا اگر صحبتی با هر کسی برای مثال در حاشیه اجلاس سازمان ملل صورت گرفت باید بر اصول تان بایستید وگرنه تغییر لحن تان باید با اختیار خودتان باشد که در مقابل آن کسی که مقابل شما نشسته و دشمن شما است باید به گونه یی رفتار کنید که طرف مقابل فکر نکند شما مرعوب او شده اید. از سوی دیگر مذاکره با امریکا صورت نخواهد گرفت. ما مذاکره یی با امریکا نخواهیم داشت، اگر می خواستیم مذاکره داشته باشیم که این همه شهید نمی دادیم. امریکایی ها هرگاه نسبت به جنایت هایی که در حق ملت ایران داشته اند عذرخواهی کردند و عملا نشان دادند که پشیمان هستند آن موقع تازه ما باید بررسی کنیم که می شود با امریکایی ها صحبت کرد یا نه. اما به شما بگویم که با توجه به شکست هایی که امریکایی ها در طول این سه دهه از ایران خورده اند ، نمی شود به آنها اعتماد کرد و ما هرگز به امریکایی ها نیازی نداریم بلکه با توجه به مشکلات امریکا، آنها به ایران نیاز دارند.
امریکایی ها هر گاه دارایی های مصادره شده ما را پس دادند و تحریم ها را کامل لغو کردند و هر وقت از جنایت هایی که در حق ملت ایران داشته عذرخواهی کردند، تازه ما باید بررسی کنیم که می شود وارد فاز گفت وگو با امریکایی ها شد یا نه. این امریکایی ها بودند که قطع رابطه کردند و باید بفهمند که چه اشتباه بزرگی کردند و این مساله باید درس بزرگی برایشان شود که از قطع رابطه با ایران چقدر ضرر کرده اند.
هیچ مذاکره یی صورت نخواهد گرفت و اگر مذاکره یی هم شود از سر موضع عزتمندانه خواهد بود. البته این حرف هایی که این روزها پخش شده جو سازی رسانه هاست چرا که خیلی ها دل شان برای اینکه امریکایی ها تحویل شان بگیر د لک زده است.
نرمش قهرمانانه این نیست که ما از سیاست های کلان خود در عرصه سیاست خارجی دست برداشته ایم و تنها در روش و تاکتیک تغییراتی ایجاد شده و مقام معظم رهبری در زمینه تاکتیکی دست آقای روحانی را باز گذاشته و ایشان تنها در این زمینه می تواند فعالیتی داشته باشد.
این اصلاح طلبان هستند که امریکایی هستند و خیلی هایشان فرار کردند و به امریکا پناهنده شدند.
***
واکنش به سخنان روحانی در سطح بین المللی
سخنان حسن روحانی در سازمان ملل با واکنش های متفاوتی از سوی شخصیت های بین المللی روبرو شد. در هنگام سخنان وی نمایندگان اسرائیل محل سخنرانی را ترک کرده بودند. در همین رابطه وزیر اقتصاد اسرائیل در اظهار نظری از تصمیم هیئت این رژیم برای ترک سالن مجمع عمومی در زمان سخنرانی روحانی انتقاد کرده و آن را یک «اشتباه» خواند.
وی گفته است اسرائیل نباید به عنوان مخالف دائمی راه حل های صلح آمیز شناخته شود. ما باید کاری کنیم که ایرانی ها مخالف صلح جلوه داده شوند. رادیو فردا که سیاست جناح هار سرمایه جهانی را نمایندگی می کند نیز طی گزارشی گفت در حالیکه وزیر خارجه آلمان از سخنرانی حسن روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل استقبال کرده و آن را امیدوارکننده دانسته است، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل آن را «طعنهآمیز» خوانده است. روز گذشته وزیر امور خارجه آلمان گفته بود سخنان روحانی میتواند حرکتی نو را در گفتوگوهای دشوار اتمی رقم بزند. این در حالیست که رادیو فردا از بیانیه سه سناتور امرکائی می گوید. براساس این خبر سه تن از سناتورهای جمهوریخواه آمریکایی در بیانیهای از دولت خود خواستهاند به ایران اجازه ندهد که برای زمان خریدن دست به فریبکاری بزند.
وزیر اسرائیلی: ترک سالن سخنرانی روحانی اشتباه بود
به گزارش «تابناک»، یائیر لاپید، وزیر اقتصاد رژیم امور مالی رژیم اسرائیل و عضو کابینه ائتلافی بنیامین نتانیاهو، از تصمیم هیئت این رژیم در سازمان ملل برای ترک سالن مجمع عمومی در زمان سخنرانی روحانی انتقاد کرده و آن را یک «اشتباه» خوانده است. وی در این رابطه اظهار داشته: «اسرائیل نباید به عنوان مخالف دائمی راه حل های صلح آمیز شناخته شود. ما باید کاری کنیم که ایرانی ها مخالف صلح جلوه داده شوند. ترک سالن مجمع عمومی شبیه اقداماتی است که اعراب در مقابل اسرائیل انجام می دهند. گفتنی است «یووال استینیتز»، وزیر امور راهبردی رژیم اسرائیل و «ران پروسور»، نماینده این رژیم در سازمان ملل، اعضای هیئت نمایندگی رژیم اسرائیل را تشکیل می دادند که در زمان سخنرانی روحانی سالن را ترک کردند. در همین حال، روزنامه «تایمز اسرائیل» نیز با انتشار تحلیلی اشاره کرده که رژیم اسرائیل امسال در مخالفت خود با ایران در اجلاس مجمع عمومی، تنهاست و هیچ کشوری این رژیم را همراهی نمی کند. این روزنامه اشاره می کند در شرایطی که کشورهای غربی همگی آماده تعامل با دولت روحانی هستند، نتانیاهو همچنان نسبت به عملکرد و اهداف واقعی وی هشدار می دهد. علاوه بر این، روزنامه مذکور گزارش داده که نتانیاهو قصد دارد در سخنرانی خود در سازمان ملل، ضمن مقایسه ایران با کره شمالی، نسبت به نیات ایران در موضوع هسته ای القای تردید کند. به هر حال، به نظر می رسد این نخستین بار است که رژیم اسرائیل در مخالفت شدید خود با ایران تا این حد تنها و منزوی است و دیپلماسی دولت ایران در سازمان ملل توانسته نظر اغلب کشورهای جهان را به خود جلب نماید.
واکنشها به سخنرانی حسن روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل
در حالیکه وزیر خارجه آلمان از سخنرانی حسن روحانی، رییسجمهوری ایران در مجمع عمومی سازمان ملل استقبال کرده و آن را «امیدوارکننده» دانسته است، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل آن را «طعنهآمیز» خوانده است. گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان روز سهشنبه دوم مهر ماه، در گفتوگو با روزنامه «ولت ام سونتاگ» در واکنش به سخنان حسن روحانی در مجمع در سازمان ملل گفت این سخنان میتواند حرکتی نو را در گفتوگوهای دشوار اتمی رقم بزند. آقای وستروله از آنچه «لحن تازه» ایران نامید، استقبال کرده است. آلمان یکی از اعضای گروه ۵+۱ است که با ایران مشغول گفتوگو بر سر برنامه اتمیاش هستند. خبرگزاری فرانسه میگوید انتظار میرود وزیر خارجه آلمان با رییسجمهوری ایران در حاشیه نشست عمومی سازمان ملل در نیویورک دیدار کند. گفته میشود او از روحانی خواهد خواست تا در مورد حل و فصل برنامه هستهای ایران اقدامات جدی تری را پی گیرد. اما از سوی دیگر، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و چند تن از سناتورهای جمهوریخواه آمریکا از سخنرانی روحانی انتقاد کردهاند. آقای نتانیاهو، روز دوم مهر ماه در بیانیهای گفت در این سخنرانی هیچ پیشنهاد عملی برای توقف برنامه هستهای ایران که او آن را «نظامی» نامیده، ارائه نشده است. نخستوزیر اسرائیل بار دیگر تاکید کرده است که ایران میخواهد زمان بخرد تا فرصت پیدا کند برنامه هستهایش را پیش ببرد. او سخنان روحانی را «طعنهآمیز و ریاکارانه» خوانده است. سه تن از سناتورهای جمهوریخواه آمریکایی نیز در بیانیهای انتقادهای مشابهی را مطرح کردهاند و از دولت خود خواستهاند به ایران اجازه ندهد که برای زمان خریدن دست به فریبکاری بزند. سناتور جان مککین، کلی آیوت و لینزی گراهام که هر سه از هواداران سختگیری علیه ایران هستند این بیانیه را منتشر کردهاند. آنها البته تاکید کردهاند که از علاقه دولت باراک اوباما، رییسجمهوری آمریکا، برای آزمودن آنچه او علاقه ایران به دیپلماسی نامیده بود، استقبال میکنند، اما به انگیزههای ایران عمیقا مشکوکند. باراک اوباما، رییسجمهوری آمریکا، روز ۲۶ شهریور در گفتوگو با یک تلویزیون اسپانیاییزبان گفته بود: «نشانههایی وجود دارند که روحانی میخواهد باب گفتوگو با غرب و ایالات متحده را باز کند؛ به شکلی که پیشتر شاهدش نبودهایم. اراک اوباما در آن زمان گفته بود: «ما باید این (تمایل) را بیازماییم. در همین حال، این احتمال نیز مطرح شده بود که باراک اوباما و حسن روحانی در حاشیه نشست عمومی ملل متحد ممکن است با یکدیگر دیدار کنند؛ ولی اتفاق هنوز رخ نداده است. در مهمانی نهار سازمان ملل که برای شرکتکنندگان در مجمع عمومی ترتیب داده شده بود، هیات ایرانی شرکت نکرد. حسن روحانی، رییسجمهوری ایران روز سهشنبه در گفتوگو با شبکه خبری سیانان به تمایل آمریکا برای دیدار و نیز تدارکاتی که در این زمینه چیده شده بود، اشاره کرد اما گفت «باید برای این کار فرصت داده شود تا به سمت گفتوگو در فضای سیاسی برویم و شرایط این کار فراهم شود. آقای روحانی گفته است بین ایران و آمریکا ۳۵ سال است که رابطهای وجود نداشته و برای دیدار و گفتوگوی احتمالی به «زمان» نیاز است.