
دستمزد کارگران ۸ میلیون مانده به خط فقر
در شرایطی که خط فقر به ۱۰ میلیون تومان رسیده، دستمزد طبقه کارگر هنوز در حوالی دو میلیون و اندی سیر میکند و فاصله میان معیشت و تورم مخصوصا امسال بحرانیتر شده است.
کاهش پیوسته قدرت خرید کارگران در سایه ممنوعیت فعالیت سازمانهای سندیکایی
روزنامه همدلی در گزارشی به قلم فاطمه آقاییفرد پیرامون دستمزد کارگران از جمله نوشته است : کمتر از دو ماه تا پایان سال جاری باقی است و خبرهای کارگری دوباره در صدر اخبار رسانهها جا باز کرده… بحث درباره دستمزد مخصوصا امسال که افزایش قیمت کالاهای اساسی بر کسی پوشیده نیست، پیچیدهتر شده و شکاف بزرگ میان دستمزد و تورم، چانهزنی میان اعضای شورای عالی کار را پیچیدهتر کرده است. برآوردها چیزی بین ۷ تا ۹میلیون را به عنوان هزینه سبد معیشت نشان میدهد، اما تجربه سالهای گذشته نشان داده که در نهایت این ارقام، روی کاغذ میمانند و چیزی که به عنوان دستمزد نهایی بیرون میآید، فاصله زیادی را با واقعیتهای موجود در بازار دارد. گزارشهای زیادی درباره فلاکت کارگران در رسانهها منتشر شده و آنطور که برآوردها نشان میدهد در شرایطی که خط فقر به ۱۰ میلیون تومان رسیده، دستمزد… هنوز در حوالی دو میلیون و اندی سیر میکند و فاصله میان معیشت و تورم مخصوصا امسال بحرانیتر شده است…به گفته رئیس کمیته دستمزد شورای عالی کار: «یکی از معاونان وزیر اعلام کرده که هزینه سبد معیشت پنج میلیون تومان است، اما آمارهای تورمی دی نشان میدهد که این عدد باید بیشتر از نه میلیون تومان باشد». هر چه که هست، حالا همین جلسات در حال برگزاری است، اما چیزی که در این دورهمیها رد و بدل میشود به گفته آگاهان این حوزه، چندان دهانپر کن نیست. بر اساس برخی شنیدهها، نمایندگان مجلس و فعالان کارگری[ تشکل های زرد وابسته به حکومت ] بر افزایش ۳۰ تا ۳۵درصدی حقوق کارگران تاکید دارند، اما گویا دولت هنوز اظهارنظری در این رابطه نکرده. یک حساب سرانگشتی نشان میدهد که حتی با افزایش ۳۰درصدی هم، دستمزد کارگران به ۲.۵میلیون تومان خواهد رسید که فاصله معناداری با متوسط درآمد لازم برای رفاهی نسبی دارد…
معیشت در انتظار رای شورای عالی کاریها
رئیس کانون بازنشستگان و کارگران تامین اجتماعی درباره آخرین ارزیابیهای انجام شده در جلسات دستمزد ۱۴۰۰ به «همدلی»، گفت: «بحث کلی دستمزد و تعیین هزینه سبد معیشت فعلا در انتظار ارزیابی شورای عالی کار است. شورای عالی کار، متشکل از سه گروه نمایندگان کارگری[ تشکل های زرد وابسته به حکومت ]، نمایندگان کار[ کارفرمایان ] و دولتیها است که باید نظر خود را در زمینه هزینه سبد معیشت اعلام کند. بر اساس ماده ۴۱ قانون اساسی، هزینه سبد معیشت باید بر اساس تورم مرکز آمار تعیین شود». علی دهقانکیا در ادامه صحبتهای خود با «همدلی» افزود: «هزینه سبد معیشت در سال گذشته چهار میلیون و ۹۶۰ هزار تومان تعیین شد، این هزینه برای سال آینده هنوز به صورت دقیق برآورد نشده، اما به نظر میرسد که در آخرین جمعبندی، اعضای شورای عالی کار به رقمی معادل ۱۰ میلیون، ۹ میلیون یا حتی ۸ میلیون تومان در این زمینه به توافق برسند». این فعال کارگری در ادامه این توضیح را هم داد: «هر چه که هست، باید دید که اعضای شورای عالی کار در این زمینه به چه رقمی میرسند، هزینه سبد معیشت امسال با سال گذشته تفاوت زیادی دارد و درخواست ما این است که مابهالتفاوت این هزینه در دستمزد کارگران لحاظ شود».
تفاوت هزینه سبد معیشت امسال و سال آینده باید برگشت داده شود
به گفته دهقانکیا: «سال گذشته در شرایطی که هزینه سبد معیشت حدود چهار میلیون و ۹۰۰ هزارتومان تعیین شد، رقم دستمزد به یک میلیون و ۹۱۱ هزار تومان رسید، این رقم با احتساب حق مسکن و سایر مخلفات به حدود دو میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسید، در حال حاضر خواسته ما این است که مابهالتفاوت سبد معیشت امسال و سال گذشته به کارگران پرداخت شود، در غیر این صورت، قدرت خرید کارگران نسبت به سال ۹۸ کمتر هم خواهد شد…شورای عالی کار باید درباره این رقم به یک رقم مشترک برسد، درخواست ما از این شورا این است که از فرمولی که طی سالهای گذشته به دست آمده، استفاده شود تا قدرت خرید کارگران بیش از این دچار افت نشود…در صورتی که اختلاف سبد معیشت امسال و سال گذشته در دستمزد لحاظ نشود، قدرت خرید کارگران به همان نسبت افت میکند و کاهش قدرت خرید کارگران نیز مساوی است با کاهش تولید ملی و این موضوع به صورت کلی در فضای اقتصادی تاثیرگذار است، چرا که کاهش تولید ملی مساوی است با بیکاری …تا یک ماه قبل هزینه سبد معیشت حدود هفت میلیون و ۶۰۰ هزار تومان برآورد میشد، اما هنوز این رقم نهایی نشده است».
دولت باید بدهی خود با سازمان تامین اجتماعی را به صفر برساند
واقعیت این است که طی سالهای گذشته همواره نگاه دولتهای مختلف به سازمان تأمین اجتماعی به عنوان یک سازمان درآمدزا، این سازمان را به حیاط خلوت مهمی برای دولت تبدیل کرده است، بهطوریکه حالا میزان بدهی دولت به این سازمان عریض و طویل به ۳۵۰هزار میلیارد تومان رسیده است…«در یک سال اخیر حقوق بازنشستههای کشوری و لشکری دو بار متناسبسازی شده که باید این موضوع درباره کارگران نیز انجام شود، در کل کسی که تولیدکننده است، اولویت دارد نسبت به افرادی که مصرفکننده هستند، بنابراین در کنار همسانسازی حقوق شاغلین و بازنشستههای کشوری و لشکری باید کارگران نیز در نظر گرفته شوند و موضوع همسانسازی درباره آنها نیز انجام شود…دولت به سازمان تامین اجتماعی ۳۵۰ هزار میلیارد تومان بدهکار است، در بحث دستمزد و در تبصره دو لایحه بودجه ۱۴۰۰ مجلس میزان این بدهی به ۹۰ هزار میلیارد تومان رسیده که از دولت میخواهیم تا این بدهی را با ما تسویه کند، ما از دولت پول اضافه نمیخواهیم بلکه میخواهیم تا بدهی خود را با سازمان تامین اجتماعی صاف کند تا بحث همسانسازی را درباره بازنشستههای تامین اجتماعی به سرانجام برسانیم». دهقانکیا در ادامه انتقادهای خود در زمینه بدهی دولت به تامین اجتماعی افزود: «در برنامه پنجم و ششم مقرر شد تا دولت بدهی خود را سازمان تامین اجتماعی را به صفر برساند، اما نه تنها این بدهی صاف نشده که حتی افزایش یافته است»…
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید