دیدار با هیأت طالبان؛ حمایت ظریف از “دولت فراگیر اسلامی” در افغانستان
ظریف، وزیر خارجه دولت حسن روحانی،امروز در دیدار با هیات سیاسی طالبان گفت ایران از یک دولت فراگیر اسلامی با حضور همه قومیتها، مذاهب و طرفها حمایت میکند. ظریف یک ماه پیش اما اعلام کرده بود طبق قوانین ایران طالبان یک گروه تروریستی است…..
به گزارش خبرگزاریهای رسمی ایران ظریف در این دیدار از اعلام آمادگی جمهوری اسلامی «برای تسهیل گفتوگو بین طالبان و دولت و دیگر گروههای افغانستانی» خبر داد و گفت که آمریکا «میانجی و حکم خوبی نیست»
.محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان هم دیدار ظریف و ملا عبدالغنی برادر را تائید کرد و گفت در این دیدار دو طرف درباره وضعیت افغانستان، مذاکرات بینالافغانی، عملی شدن کامل توافقنامه دوحه و ضرورت صلح و امنیت در افغانستان و منطقه گفتوگو گردند.
به گزارش یورونیوز، خبرگزاری رویترز به نقل از مقامهای ارشد ناتو گزارش داده که متحدان ناتو تا پایان آوریل هیچگونه عقبنشینیای از افغانستان نخواهند داشت چرا که با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا، استراتژی خروج «عجولانه» نیروهای نظامی بینالمللی، با توجه به برآورده نشدن شرایط لازم، مورد بازبینی قرار خواهد گرفت.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، ظریف در این دیدار گفته است که حکومت ایران از تشکیل «دولت فراگیر اسلامی» در افغانستان حمایت میکند و باید شرایط برای رسیدن به «حکومت آینده» در افغانستان «مشارکتی» شود.
هیئت طالبان هفتم بهمن برای گفتوگو با مقامهای جمهوری اسلامی به تهران سفر کرد. یک هیئت دیگر از طالبان نیز به مسکو رفته است. این دیدارها در حالی صورت میگیرد که دور دوم گفتوگوهای طالبان با هیئت مذاکرهکننده حکومت افغانستان متوقف شده است.
توقف گفتوگوهای بین افغان در سایه تداوم خشونتهای طالبان
رسول طالب، فارق مجروح و شریفه زرمتی، سه عضو هیئت مذاکرهکننده با طالبان که در دوحه حضور دارند، یکشنبه توقف مذاکرات را تائید کردند اما گفتند که این توقف به معنای «بنبست در مذاکره» نیست.
به گفته آنان طالبان به بهانههای مختلف میز مذاکره را رها کرده و با مسافرت به کشورهای خارجی تلاش میکنند که با دریافت نظریات مقامهای این کشورها درباره روند مذاکرات صلح تصمیم بگیرد.
در روزهای گذشته خبرهایی مبنی بر بازگشت هیئت مذاکرهکننده به کابل منتشر شده است. اعضای این هیئت اما گفتند که از مذاکره خسته نمیشوند و منتظر بازگشت اعضای طالبان از سفر به کشورهای خارجی هستند تا مذاکرات را از سر بگیرند.
شریفه رزمتی هم در اینباره توضیح داد که هیئت مذاکره کننده برای بازگشت به کابل منتظر مشورت شورای عالی مصالحه ملی و دولت افغانستان خواهد بود.
دور دوم مذاکرات موسوم به «بین افغان» از شانزدهم دی در دوحه قطر آغاز شده بود. به گفته شریفه رزمتی، از آن زمان تا به حال تنها سه مرتبه دو طرف با یکدیگر گفتوگو کردهاند. رزمتی تایید کرده که هیئت مذاکره کننده آتشبس را به عنوان اولویت اول مطرح کرده است، اما هیأت طالبان در این نشست چیزی در این باره نگفته است.
طالبان در ماههای گذشته همزمان با مذاکره با حکومت افغانستان، بر خشونت و ترورهایی که مقامهای امنیتی افغانستان آن را «هدفمند» میخوانند، افزوده است.
در این مدت روزنامهنگاران، فعالان حقوق زنان و حقوق بشر، دانشجویان و دانشآموزان هدف حملات تروریستی طالبان قرار گرفتهاند. طالبان اسفند ۱۳۹۸/ مارس ۲۰۲۰ در دوحه با آمریکا توافقنامه موسوم به آوردن صلح به افغانستان را امضاء کرده و به «کاهش خشونت» متعهد شده بود.
محمدعباس استانکزی، از اعضای بلندپایه طالبان که برای رایزنی با دولت روسیه به مسکو رفته است، چندی پیش استعفاء اشرف غنی احمدزی را یکی از راههای دستیابی به آنچه که «صلح» عنوان کرده بود، دانست. رسول طالب اما این اظهارات را « تلاشی در راستای انحراف افکار عمومی از عدم حضور هیأت مذاکرهکننده طالبان در میز گفتوگوهای صلح» توصیف کرد و گفت: پیششرط قراردادن برای مذاکرات، راه حل نیست و دو طرف باید مذاکرات را به صورت جدی به پیش ببرند.
ناتو: «نیروهای خارجی در افغانستان میمانند»
همزمان با دیدار ظریف و ملا برادر در تهران، چهار مقام ارشد نیروهای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به خبرگزاری رویترز اعلام کردند نیروهای بینالمللی مستقر در افغانستان قصد دارند پس از اتمام مهلت ماه مه که در توافق میان جهادگران طالبان با ایالات متحده آمریکا مشخص شده بود، در افغانستان بمانند. طالبان خواستار خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان و جمهوری اسلامی خواستار خروج نیروهای خارجی بهویژه نیروهای ارتش ایالات متحده آمریکا از منطقه است.

یک مقام ناتو به رویترز گفته تا پایان ماه آوریل «هیچگونه عقبنشینی» انجام نخواهد شد. او که نامش فاش نشده تاکید کرده شروطی که برای خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان طرح شده بودند، [از سوی طالبان] رعایت نشدهاند. او گفته:
«با روی کارآمدن دولت جدید در کاخ سفید، در سیاست خارجی ایالات متحده چرخشهایی صورت خواهد گرفت و خروج عجولانه نیروها مورد بازبینی قرار میگیرد و شاهد یک استراتژی خروج بسیار حسابشدهتر خواهیم بود.»
براساس توافق امضا شده میان دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده و طالبان، قرار بود ایالات متحده آمریکا در قبال ضمانتهای امنیتی از سوی طالبان، نیروهای خود را از افغانستان خارج کند. توافقی که دولت افغانستان در آن جایی نداشت. این توافق شمار سربازان آمریکایی حاضر در افغانستان را به ۲۵۰۰ نفر کاهش داده که کمترین تعداد از سال ۲۰۰۱ تاکنون است.
به تایید اوانا لونگسکو، سخنگوی ناتو با احتساب نیروهای ارتش ایالات متحده، ۱۰ هزار نیروی خارجی در افغانستان حضور دارند و به احتمال زیاد این تعداد پس از پایان ماه آوریل نیز تغییری نخواهد کرد.
براساس گزارشها دولت جو بایدن بازبینی توافق صلح با طالبان را آغاز کرده است. یک مقام پنتاگون به رویتزر گفته طالبان به تعهدات خود برای کاهش خشونتها و قطع ارتباط با دیگر گروههای شبهنظامی تروریستی از جمله القاعده عمل نکردهاند با اینوجود کاخ سفید میخواهد به تعهدات خود پایبند بماند و قصد ندارد سربازانش در افغانستان را افزایش دهد.
به گفته مقامهای ناتو، این سازمان در نشست ماه فوریه خود درباره حضور نیروهایش پس از پایان آوریل تصمیمگیری میکند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید