چرا کارگران به خصوصی سازی نه می گویند؟
در پی خصوصی سازی و خودمانی سازی های گسترده در صنعت و تولید، صاحبان سرمایه و کارفرمایان خصوصی تحت حمایت های دولت بر گزیده رژیم ولایت فقیه به استثمار بیش از پیش کارگران می پردازند. مسئول انجمن صنفی کارگران معادن البرز مرکزی اعلام کرد: ضریب سختی کار در حقوق هزار و دویست کارگر شاغل در معادن البرز مرکزی اعمال نمیشود…
به گفته وی از سال هشتاد و دو که برابر سیاستهای ابلاغی اصل چهل و چهار قانون اساسی معادن البرز مرکزی به بخش خصوصی واگذار شد، اجرای قانون مشاغل سخت وزیان آور در این معدن متوقف شده است. گودرزیان هم چنین تاکید کرد کارگران استخراج کننده زغالسنگ بر اساس اعلام سازمان جهانی کار در سختترین حرفه دنیا مشغول کارند و اجرا نشدن طرح طبقهبندی مشاغل در معادن البرز مرکزی آنان را از مزایای مختصری که طبق قانون به این کارگران اختصاص میباید، محروم میکند.
عدم پرداخت سهم چهاردرصدی کارفرما به تامین اجتماعی بابت جبران سختی کار، باعث شده که تا هم اکنون پنجاه کارگر که بالای بیست سال سابقه کار مداوم در این معادن دارند نتوانند بازنشسته شوند. به گفته گودرزیان مسئولین تامین اجتماعی نیز در این رابطه طرف کارفرما را گرفته اند. آنها می گویند کارگران خود بایستی این چهار درصد را بپردازند. لازم به توضیح است این کارگران در خردادماه سال جاری شکایتی از تامین اجتماعی تنظیم و به دیوان عدالت اداری فرستاده اند که تاکنون جوابی نگرفته اند.
کارگران سختترین کار جهان، از مزایای «مشاغل سخت و زیان آور» بیبهرهاند
مسئول انجمن صنفی کارگران معادن البرز مرکزی اعلام کرد: ضریب سختی کار در حقوق هزار و دویست کارگر شاغل در معادن البرز مرکزی اعمال نمیشود. رحیم گودرزیان سرخی در این باره به ایلنا گفت: از سال ۸۲ که برابر سیاستهای ابلاغی اصل ۴۴ قانون اساسی معادن البرز مرکزی به بخش غیر دولتی واگذار شد، اجرای قانون مشاغل سخت وزیان آور در این معدن متوقف شده است. او افزود کارگران استخراج کننده زغالسنگ بر اساس اعلام سازمان جهانی کار در سختترین حرفه دنیا مشغول کارند و اجرا نشدن طرح طبقهبندی مشاغل در معادن البرز مرکزی آنان را از مزایای مختصری که طبق قانون به این کارگران اختصاص میباید، محروم میکند.
این فعال صنفی در ادامه به مشکلاتی که بر اثر اعمال نشدن ضریب سختی کار در حقوق این کارگران در آینده گریبانگیرشان خواهد شد، گفت: با عدم محاسبه ضریب سختی کار در حقوق کارگران، حق بیمه آنان نیز همچون کارگران مشاغل عادی به تأمین اجتماعی واریز میشود و طبعا سازمان نیز از قبول بازنشستگی پیش از موعد آنان سر باز میزند. گودرزیان اضافه کرد: کارفرما طبق قانون میبایست سهم چهار درصدی خود را برای جبران سختی کار این کارگران به حساب تامین اجتماعی واریز میکرد اما در حال حاضر بر اثر این بیقانونی، بیش از پنجاه کارگر مشمول قانون سخت و زیان آور با سوابق کار بیش از بیست سال امکان استفاده از بازنشستگی پیش از موعد را ندارند که با ادامه رویه فعلی، این مشکل در آینده برای کارگران بیشتری تکرار خواهد شد.
مسئول انجمن صنفی کارگران معادن البرز مرکزیبا بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی نیز در این زمینه با کارگران همکاری ندارد، اظهار داشت: تامین اجتماعی منطقه البرز مرکزی در استان مازندران بجای طلب سهم چهار درصدی هزار و دویست کارگر از کارفرما، از کارگران میخواهد برای بازنششسته شدنشان سهم چهار درصدی کارفرما را خود واریز کنند. این کارگر معدن در پایان از طرح شکایتی در تاریخ ۲۳ خردادماه سال جاری توسط انجمن صنفی علیه سازمان تامین اجتماعی در شعبه یازده دیوان عدالت اداری خبر داد و اظهار امیدواری کرد کارگران از طریق قانون بتوانند به حقوق خود دست یابند.
گفتنی است؛ در قانون کار ایران و در تعریف شغلهای سخت و زیان آور آمده است: «کارهای سخت و زیان آور کارهایی است که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار غیر استاندارد بوده که در اثر اشتغال کارگر تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیتهای طبیعی (جسمی و روانی) در وی ایجاد میگردد که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن میباشد.» و بعد این مشاغل را تعریف میکندکه در صدر آنها کار در معدن را میشود دید.
کار در معادن اعم از تحت الارضی یا سطح الارضی که ایجاب مینماید کارگران در تونلها و راهروهای سر پوشیده به استخراج بپردازند. کار استخراج شامل جدا کردن یا منفجر ساختن مواد از سطح کار، حمل مواد عملیات مربوط به انفجار، اداره تأسیسات آب و برق در داخل معدن و به طور کلی هر گونه مباشرت و نظارتی که ایجاب نماید کارگر در تونلها، راهروها یا میلههای معدن انجام وظیفه نماید، میباشد. مطابق این قانون بیمه شدگانی که حداقل بیست سال سابقه کار متوالی یا بیست و پنج سال سابقه کار متناوب و پرداخت حق بیمه در کارهای سخت و زیان آور را دارا باشند، بدون شرط سنی میتوانند درخواست بازنشستگی از سازمان تامین اجتماعی نمایند.