کری: با ظریف دیدار کردم/ هیگ: شروع خوبی بود
دور جدید مذاکرات ایران و ۱+۵ در نیویورک پس از یک ساعت مذاکره پایان یافت…
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان پس از دیدارش با وزیران خارجه عضو ۱+۵ و مذاکرات با آنها در نشست مطبوعاتی کوتاهی با بیان این که مذاکرات ایران و ۱+۵ سازنده بود، گفت که ملاقات کوتاهی در حاشیه این نشست با جان کری، وزیر خارجه آمریکا داشته است.
وی خاطرنشان کرد در این نشست بر ضرورت رفع نگرانیها و احقاق حقوق مردم ایران تاکید کردیم.
او افزود: دیدگاه مقام معظم رهبری مبنی بر حرمت استفاده از سلاح کشتار جمعی مورد تاکیدمان قرار گرفت و امیدواریم با برخورد مثبت همه طرفها شاهد شکلگیری راهحل مورد قبول دو طرف باشیم تا بتوانیم کار را به پیش ببریم و پرونده هستهیی ایران به زودی حل شود.
وزیر امور خارجه کشورمان در مورد دیدارش با وزیر خارجه آمریکا گفت: گفتوگوی کوتاهی داشتیم که در دیدارهای بینالمللی انجام این گفتوگوها و دیدارها معمول است و در آن بر ضرورت و اهتمام ویژه برای رسیدن به راهحل تاکید کردیم و انتظار میرود که بتواند مناقشات را در زمان مناسب حل کند.
ظریف با بیان اینکه تاکید کردیم که ما به تعهداتمان پایبند هستیم، افزود: آمریکاییها باید به تعهداتشان عمل کنند و به دنبال راهحل باشند و در سیاست خارجی خود از هوشیاری و آیندهنگری استفاده کرده و حقوق مردم ایران را در نظر بگیرند.
وی گفت: امیدواریم بتوانیم این حرفهای مثبت را که در این مذاکرات شنیده شد، با دقت و هوشیاری در آینده به پیش ببریم و زمینه را برای حل مشکلات ایران فراهم کنیم.
ظریف تاکید کرد: تحریمها باید به تدریج که جلو میرویم رفع شود و در قدم آخر همه تحریمها حل شده باشد چه تحریمهای یک جانبه چه تحریمهای چند جانبه.
وی در پاسخ به این پرسش که نشست ژنو در سطح وزیران خارجه کشورها خواهد بود؟ گفت: خانم اشتون در این نشست حضور خواهد داشت این که چه کسی به نمایندگی از شش کشور حضور داشته باشد را نمیدانیم.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز گزارش داد: اشتون اعلام کرد که قدرتهای جهانی برای برگزاری مذاکرات هستهیی اساسی در تاریخ (۲۳ و۲۴ مهر) ۱۵ و ۱۶ اکتبر در ژنو به توافق رسیدند.
اشتون در یک نشست خبری اعلام کرد که مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۵ مهم و قابل توجه بود و زمینه را برای دور جدیدی از مذاکرات درباره برنامه هستهیی ایران در ماه آینده فراهم کرده است.
او گزارش دادکه همه کشورهای دخیل در مذاکرات موافقت کردند” با یک جدول زمانی جاهطلبانه پیش بروند.”
همچنین خبرگزاری فرانسه گزارش داد که اشتون ملاقات روز پنجشنبه را مثبت دانست و گفت که وزیران امور خارجه گروه ۱+۵ که در این مذاکرات بیسابقه در سازمان ملل شرکت داشتند از تهران خواستند که پیش از گفتوگوهای ماه آینده، به پیشنهادهای آن ها پاسخ دهد.
همچنین خبرگزاری رویترز به نقل از رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده ۱+۵ در مذاکرات با ایران گزارش داد: ما گفتوگویی درباره اینکه چگونه میتوانیم یک جدول زمانی جاهطلبانه را پیش ببریم تا ببینیم میتوانیم به پیشرفت دست یابیم، داشتیم .
وی این ملاقات را مهم و پرانرژی توصیف کرد.
اشتون گفت که “نشست ژنو در ۱۵ و ۱۶ اکتبر ادامه نشست امروز خواهد بود و امیدواریم این روند را به پیش ببرد.”
نماینده ۱+۵ در مذاکرات با ایران افزود: ما میخواهیم زمانی که در ژنو داریم صرف تبدیل آن به جزییات عملی کنیم. من نسبت به آنچه میتوانیم انجام دهیم نگرش جاهطلبانهای دارم ولی همه میدانیم که باید بسیار عملی و منطقی باشیم.
به گزارش بیبیسی پس از این جلسه ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا گفت: شروع خوبی بود ولی هنوز زود است که آن را یک پیشرفت عمده بخوانیم.
همچنین آسوشیتدپرس گزارش داد: ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس نیز پس از این دیدار گفت که ” یک بهبودی بزرگ در لحن و روح” محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران مشاهده شد.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا نیز گفت که در حاشیه این جلسه با محمدجواد ظریف دیدار داشته است.
کری هم این جلسه را سازنده خواند.
وزیران خارجه ایران و شش کشور در نیویورک بامداد جمعه با یکدیگر دیدار و مذاکره کردند.
مجید تختروانچی، معاون اروپا و آمریکای وزیر خارجه، سیدعباس عراقچی ، معاون حقوقی و بینالملل وزیر خارجه و محمدنیا، مشاور حقوقی وزیر خارجه، و حمید بعیدینژاد مدیرکل امور اقتصادی و تخصصی بینالمللی وزیر خارجه در مذاکرات امروز ظریف را همراهی کردند.
امیری یکی از کارشناسان سازمان انرژی اتمی و حسین فریدون از دیگر اعضای تیم ایران بودند.
جان کری وزیر خارجه آمریکا، ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس، لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه، گیدو وستروله وزیر خارجه آلمان، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه و وانگ یی وزیر خارجه چین در این نشست به همراه کاترین اشتون حضور داشتند.
وزیر خارجه آمریکا در عین حال اظهار داشت که هنوز کارهای زیادی باید انجام شود.
ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا، نیز پس از اتمام جلسه «لحن» و «فضای» گفتوگوها را «بسیار مثبت» توصیف کرد.
به گفته کاترین اشتون قرار است دور بعدی گفتوگوها ۲۳ و ۲۴ مهرماه در ژنو دنبال شود.
اشتون نماینده عالی اتحادیه اروپا، که مذاکرات را هماهنگ میکند اظهار داشت که حضور محمد جواد ظریف به پویایی مذاکرات انجامیده است.
هماهنگکننده مذاکرات، نشست نیویورک را جدی و شاداب توصیف کرد.
رئیسان جمهوری ایران و آمریکا، هر دو، وزیران خارجه خود را مامور کردهاند که در مذاکرات ۱+۵ شرکت کنند.
باراک اوباما در سخنرانی سازمان ملل خود گفت به جان کری برای تماس با ایران و در هماهنگی نزدیک با دیگر اعضای گروه ۱+۵ ماموریت داده که مذاکرات هستهای را پیگیری کند.
حسن روحانی هم گفته است که محمدجواد ظریف را مامور پیگیری مذاکرات کرده است.
روحانی که پیش از نشست ۱+۵ با کاترین اشتون و رئیس شورای اروپا دیدار کرده بود، گفته است در تلاش است به مسئله هستهای ایران در ظرف سه تا شش ماه فیصله دهد. او موقعیت کنونی را وضعیت باخت- باخت توصیف کرده است.
در همین حال همزمان با آغاز گفتوگوی ۱+۵ حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در شورای روابط خارجی آمریکا سخنرانی کرد. پیش از آغاز سخنرانی وی محمد خزاعی نماینده ایران در سازمان ملل سخنان کوتاهی ایراد کرد. شورای روابط خارجی آمریکا مرکز پژوهشی آمریکایی با نزدیک به ۴۷۰۰ عضو است. افرادی مانند چاک هیگل وزیر دفاع آمریکا و فرید زکریا روزنامهنگار و پژوهشگر عضو این موسسه غیردولتی هستند.
روحانی در این مرکز که به بیان مواضعش پرداخت و در پرسشوپاسخها، ابراز امیدواری کرد روند آزادی زندانیان سیاسی ادامه یابد. وضعیت زنان، اینترنت و فیس بوک، ماهواره، سیاست خارجی، یهودیان، هولوکاست و… از جمله موضوعاتی بود که حضار از روحانی سئوال میکردند.
در حالی که حسن روحانی در شورای روابط خارجی آمریکا صحبت میکرد، محمد جواد ظریف، پس از اتمام نشست ۱+۵ در این جلسه حضور یافت و روحانی به او «خسته نباشید» گفت.
***
برداشت مثبت از نشست ایران و ۱+۵؛ دیدار دوجانبه ظریف و کری
وزرای خارجه ایران و آمریکا در حاشیه نشست وزیران خارجه کشورهای ۱+۵ درباره برنامه هستهای ایران، با یکدیگر ملاقات دوجانبه مختصری داشتهاند. کشورهای غربی و ایران، این نشست را مثبت و موثر خواندهاند.
کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، این نشست را مثبت خواند و خبر داد که دیدار بعدی در این باره، روزهای ۱۵ و ۱۶ اکتبر در ژنو برگزار میشود.
موضوعات مرتبط
محمد جواد ظریف و جان کری پس از این نشست تایید کردند که دیداری دو جانبه با یکدیگر در حاشیه نشست داشتهاند.
این دیدار در نیویورک، نخستین دیدار همتایان ایرانی و آمریکایی در این سطح درباره ایران پس از قطع رابطه در بیش از سه دهه پیش بوده است.
جان کری هم پس از این نشست گفت ملاقات سازندهای بوده است. او گفت: «همه ما خوشحال بودیم که آقای ظریف به جلسه آمد و اظهاراتی کرد که هم لحن و هم نگاه آن خیلی با گذشته فرق میکرد.»
جان کری درباره محتوای صحبتش با محمدجواد ظریف گفت: «توافق کردیم که این فرآیند را ادامه دهیم تا برای یافتن راهی ملموس برای پاسخدادن به سوالات گروه ۱+۵ در مورد برنامه اتمی ایران پیدا شود.»
وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «هرچند نیازی به توضیح ندارد، این یک ملاقات و تغییر لحن که از آن استقبال میکنیم، هنوز پاسخگوی سوالات نیست. کار زیاد داریم. به تلاشمان ادامه میدهیم.»
جان کری گفت: «آقای ظریف راهحلهای احتمالی بیشتری مطرح کرد و حالا بخش دشوار کار این است که ببنیم چه می توان کرد.»
محمد جواد ظریف هم این ملاقات را بسیار سازنده خواند. او گفت: «ما بنا داریم جامعه بینالمللی را مطمئن کنیم که برنامه هستهای ایران صلحآمیز است.»
وزیر امور خارجه ایران همچنین گفت که قرار است مذاکرات با زمانبندی پیش برود.
او گفت تحریمها غیرسازندهاند و از جمله تحریمهای یکجانبه آمریکا باید در کوتاهترین زمان برچیده شود.
کاترین اشتون همچنین گفت ۱۲ ماه، زمان مناسبی برای حل و فصل پرونده هستهای ایران است.
او گفت که زمانبندی هم در این مذاکرات در نظر گرفته شده است.
پس از این جلسه ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا، هم گفت که لحن مقامات ایرانی تغییر زیادی کرده است و این جلسه «شروع خوبی» بود اما به گفته او «هنوز خیلی زود است که آن را یک پیشرفت بزرگ بخوانیم».
او گفت: «حالا وقتش است که سراغ جزئیات برویم».
طبق تصاویری که از محل مذاکرات ۱+۵ و پیش از آغاز جلسه رسیده، هیئت ایرانی و هیئت آمریکایی در گوشه میز و کنار یکدیگر نشسته بودند.
خانم اشتون در پاسخ به سوالی درباره این که آیا وزرای خارجه آمریکا و ایران دست دادهاند، گفت: «آقای کری انسان بسیار مودبی است و دستندادن آنها مایه تعجب من خواهد شد.»
خانم اشتون در عین حال تلویحا به گفتوگوی آقای کری و همتای ایرانیاش هم اشاره کرد و گفت: «آقای ظریف صحبت کرد و تمام وزرای خارجه حاضر در اجلاس فرصت آن را پیدا کردند که وارد گفتوگو شوند.»
‹نشست مقدماتی›
جی کارنی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، پیش از این نشست گفته بود این یک جلسه مقدماتی است و قرار نیست فقط در قالب همین جلسه، پیشرفت قابلتوجهی حاصل شود.
آمریکا گفته بود این جلسه گامی برای محکزدن جدیت ایران در در تعامل با آمریکا و غرب است.
ساعاتی پیش از آغاز این مذاکرات، مقامات آمریکایی گفتند جان کری وزیر خارجه آمریکا با وانگ یی همتای چینی خود دیدار و موافقت او را جلب کرده تا خواستار واکنش مثبت ایران به پیشنهاد ۱+۵ در مورد برنامه هستهای شوند.
به گفته مقامات آمریکایی «هم آمریکا هم چین از ایران میخواهند که با ۱+۵ همکاری کند و به پیشنهادی که در مقابل آنها قرار دارد واکنش مثبتی نشان دهد.»
در همین حال کسری ناجی، خبرنگار بیبیسی فارسی، از محل آژانس انرژی اتمی گزارش میدهد که ایران یادداشت تندی در انتقاد از عملکرد این آژانس و مدیرکل آن منتشر کرده و این باعث شده است جو در وین، کمی از امیدواریهای قبلی فاصله بگیرد.
پیشتر گروه ۱+۵ از ایران خواسته تا تولید و ذخیره اورانیوم ۲۰ درصد را متوقف و تاسیسات غنی سازی فردو را تعطیل کند و در عوض تحریمهای اقتصادی علیه ایران سبکتر شوند.
جان کری روز پنجشنبه چهارم مهر پیش از این دیدار گفته بود منتظر یک «ملاقات خوب» است اما درباره اینکه ایران باید چه واکنشی نشان دهد که حاکی از عزم جدی این کشور در باره برنامه هستهای خود باشد اظهار نظر نکرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفته این یک جلسه مقدماتی است و قرار نیست فقط در قالب همین جلسه، پیشرفت قابلتوجهی حاصل شود
کارشناسان معتقدند اظهارات مقامات آمریکایی نشان میدهد که دولت آقای اوباما به رویکرد متفاوت حسن روحانی رییس جمهور ایران واکنش محتاطانهای نشان داده و قصد ندارند به ایران امتیاز دهد مگر آنکه این کشور اقدامی واقعی انجام دهد که نشانگر تغییر رویه در برنامه هستهایش باشد.
به نظر این تحلیلگران در حالیکه آقای روحانی در پی آن است که تحریمهای فلجکننده علیه ایران لغو یا سبکتر شوند، جان کری سعی کرده تا پیش از دیدار با آقای ظریف حمایت جامعه جهانی را جلب کند تا از موضعی محکمتر گفتوگو کند و فشار را بر ایران – علیرغم دیپلماسی مثبت آقای روحانی – حفظ کند.
دیدار محمد جواد ظریف با جان کری، بلندپایهترین دیدار مقامات ایران و آمریکا در شش سال گذشته است.
یک روز پیش رییس جمهور ایران به رسانههای آمریکایی گفته بود «هرچه زودتر به این توافق برسیم، برای همه بهتر است. اگر بشود سه ماهه به این نتیجه رسید که این ترجیح ایران است. اما شش ماه هم خوب است. بههرحال حرف همین چند ماه آینده است؛ نه چند سال.»
آقای روحانی به روزنامه آمریکایی واشنگتنپست گفت: «تنها راه گامبرداشتن به سمت حل این پرونده این است که زمانبندی به مذاکرات اضافه شود و مذاکرات هم کوتاه باشد.»
جان کری وزیر خارجه آمریکا، ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس، لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه، گیدو وستروله وزیر خارجه آلمان، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه و وانگ یی وزیر خارجه چین در این نشست به همراه کاترین اشتون حضور داشتند.
***
جان کری: لحن مذاکرات بسیار متفاوت بود/ با ظریف دیدار داشتم
وزیر خارجه آمریکا با بیان اینکه لحن و نوع ارائه تیم ایرانی در دور جدید مذاکرات هستهای متفاوت از قبل بوده، میگوید دیدار دوجانبهای هم با همتای ایرانیاش داشته است.
خبرگزاری فارس: جان کری: لحن مذاکرات بسیار متفاوت بود/ با ظریف دیدار داشتم
به گزارش خبرگزاری فارس، «جان کری» وزیر خارجه آمریکا با حضور در نشست خبری بعد از مذاکرات وزرای خارجه گروه موسوم به ۱+۵ و ایران، گفت نوع ارائه و لحن هئیت ایرانی در این مذاکرات، بسیار متفاوت از قبل بوده است.
وی ضمن استقبال از این تغییر لحن، گفت مهم این است که این تغییر و نتایج این نشست به اقدامات عملی منجر شود. کری به علاوه گفت مشخص است که تنها با یک نشست نمیتوان به نتیجه رسید و هنوز باید کارهای زیادی برای دستیابی به توافق صورت پذیرد.
کری همچنین تائید کرد که در حاشیه این نشست دیداری دوجانبه هم با «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران داشته است. پیشتر «عباس عراقچی» معاون وزیر خارجه هم اعلام کرده بود که گفتوگوهای جانبی در حاشیه چنین نشستهایی امری معمول بوده و ممکن است رخ دهد.
دور جدید مذاکرات هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ پنجشنبه شب به وقت محلی اولین بار در سطح وزرای خارجه در نیویورک و در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شد.
بنا بر اعلام «کاترین اشتون» مسئول دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دور بعدی این نشست قرار است روزهای ۱۵ و ۱۶ اکتبر در شهر «ژنو» برگزار شود.
–
پایان نشست وزرای خارجه ایران و ۱+۵/حدود یک ساعت گفتوگو پشت درهای بسته
نشست وزرای امور خارجه ایران و ۱+۵ در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک لحظاتی پیش پایان یافت.
خبرگزاری فارس: پایان نشست وزرای خارجه ایران و ۱+۵/حدود یک ساعت گفتوگو پشت درهای بسته
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، نشست وزرای امور خارجه ایران و گروه ۱+۵ ساعت ۲۴ به وقت تهران در مقر سازمان ملل در نیویورک آغاز شد.
در این نشست محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، سرگئی لاوروف، جان کری، ویلیام هیگ، لوران فابیوس، گیدو وستروله و وانگ یی وزرای امور خارجه روسیه، آمریکا، انگلستان، فرانسه، آلمان و چین حضور داشتند.
سید عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالمللی، مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکا، حمید بعیدینژاد مدیرکل امور اقتصادی و تخصصی بینالمللی وزارت خارجه، داود محمدنیا مشاور حقوقی وزیر خارجه، امیری از سازمان انرژی اتمی و حسین فریدون؛ محمدجواد ظریف را در این نشست همراهی میکنند.
وزرای خارجه ۱+۵ و کاترین اشتون پیش از این نشست به مدت نیم ساعت با یکدیگر به گفتوگو پرداختند.
در پی دیدار ظریف و کاترین اشتون در روز دوشنبه اول مهر ماه در نیویورک و در حاشیه شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل طرفین توافق کردند که نشست وزرای امور خارجه ایران و ۱+۵ امروز (پنجشنبه) ۲۶ سپتامبر (چهارم مهر) در نیویورک برگزار شود.
همچنین مقرر شد نشست بعدی ایران و ۱+۵ در اواسط اکتبر و در ژنو برگزار شود.
ظریف در این دیدار با اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای انجام مذاکرات هدفمند در چارچوب زمانی مشخص پیرامون مسئله هستهای، تصریح کرد: اگر واقعیتهای ایران امروز مدنظر قرار گیرد، مسئله هستهای قابل حل است.
*ظریف و کری پهلو به پهلوی هم
این اولین باری بود که وزرای امور خارجه ایران و آمریکا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بر سر یک میز به مذاکره نشستند.
سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه درباره احتمال دیدار وزرای خارجه ۲ کشور گفت که هیچ برنامهای از قبل برای دیدار وزرای امور خارجه ایران و آمریکا تنظیم نشده، ولی گفتوگوهای حاشیهای در این قبیل جلسات بینالمللی امر معمولی است که امکان دارد صورت گیرد یا نگیرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان چهارشنبه طی اظهاراتی گفت: در نشست نیویورک به طور واضحتر خواهیم دید جان کری با چه دیدگاه و گرایشی در نشست حضور مییابد و چگونه میخواهد کار را به پیش ببرد و آیا این اراده سیاسی و تمایل را دارد که موضوع هستهای را به سمت حل شدن و تأمین منافع ایران و تأمین حقوق ملت ایران پیش ببرد؟ البته نشانههایی وجود دارد که جان کری این تمایل را داشته باشد.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا نیز امروز در جمع خبرنگاران گفت که مطمئن است نشست وزرای خارجه کشورهای ۱+۵ با ایران، دیدار خوبی خواهد بود.
سید عراقچی عضو هیئت ایرانی در مذاکرات با ۱+۵ امروز (پنجشنبه) در گفتوگویی این مذاکرات را شروع یک روند مذاکراتی جدیدی خواند و افزود: قرار است جلسه بعدی اواسط ماه اکتبر در ژنو برگزار شود که رایزنیها درباره سطح و شکل آن ادامه دارد.
آخرین نشست ایران و ۱+۵ با حضور سعید جلیلی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی، کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و معاونان وزرای خارجه ۱+۵ طی روزهای ۱۶ و ۱۷ فروردین ماه سال جاری (۱۳۹۲) در آلماتی قزاقستان برگزار شد.
تیر ماه ۱۳۸۷، مهر ماه ۱۳۸۸، آذر ماه ۱۳۸۹ به ترتیب مذاکرات ژنو یک، دو و سه برگزار و استانبول بهمن ۱۳۸۹ و همچنین ۲۶ فروردین ماه ۱۳۹۱ میزبان دور بعدی گفتوگوها بود. این مذاکرات سوم و چهارم خرداد در بغداد و ۲۹ و ۳۰ خرداد ماه در مسکو و هشتم و نهم اسفند ماه ۱۳۹۱ در آلماتی برگزار شده بود
***
آغاز مذاکرات ایران و آژانس در وین
۱۰ ساعت پس از مذاکرات وزیران خارجه ایران و گروه ۱+۵ در نیویورک، مذاکرات ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین آغاز میشود…
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) نخستین دور مذاکرات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از روی کار آمدن دولت جدید در ایران، امروز(جمعه) در وین برگزار میشود.
این مذاکرات ساعت ۱۰ صبح امروز در محل نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل و دیگر سازمانهای بینالمللی مستقر در وین آغاز خواهد شد.
رضا نجفی سفیر و نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی ریاست تیم مذاکره کننده ایرانی دردورجدید مذاکرات ایران و آژانس را برعهده دارد.
نجفی یک ماه پیش با حکم رییس جمهوری،به جای علی اصغر سلطانیه، به عنوان سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در وین منصوب شد.
مذاکرات ایران و آژانس در حالی امروز جمعه در وین برگزار میشود که دور جدید گفتوگوهای ایران و گروه ۱+۵ با حضور وزیران خارجه هفت کشور ایران، آمریکا، روسیه، فرانسه، انگلیس، آلمان و چین عصرپنجشنبه به وقت محلی به میزبانی نیویورک برگزار و توافق شد که دور بعدی مذاکرات در روزهای ۲۳ و ۲۴ مهرماه جاری در ژنو برگزار شود.
کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و عضو ارشد هیات مذاکرهکننده گروه ۱+۵ در پایان نشست با حضور در جمع خبرنگاران، خبر برگزاری دور بعدی گفتوگوها در دهه سوم مهرماه جاری را اعلام کرد و گفت که در نشست ژنو درباره جزئیات و موضوعهای عملی بحث خواهد شد.
مذاکرات سازنده و رضایتبخش بود
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز پس از نشست با وزیران خارجه گروه ۱+۵ ، مذاکرات خود با وزیران امور خارجه اعضای این گروه را سازنده و رضایتبخش خواند.
محمد جوادظریف گفت: در این نشست طرف ایرانی بار دیگر بر حقوق هستهای ملت ایران تاکید کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: امیدواریم در آینده نه چندان دور و در مدت کوتاهی شاهد رفع تحریمهای یکجانبه، چندجانبه و همچنین تحریمهای سازمان ملل علیه ایران باشیم.
ظریف همچنین به دیدار کوتاه خود با جان کری وزیر امورخارجه آمریکا هنگام برگزاری نشست با وزیران گروه ۱+۵ در نیویورک اشاره کرد اما به جزئیات آن نپرداخت.
اظهار رضایت و خرسندی وزیران خارجه گروه ۱+۵
حضور ظریف با لبخندهای حامل پیامهای دیپلماتیک و معنادارش در نشست با همتایان خود از کشورهای گروه ۱+۵ از جمله وزیر خارجه آمریکا نشان داد که آنچه در روزها و هفتههای اخیر از سوی مقامهای ایرانی و غربی نسبت به آن اظهار خوشبینی میشد، از مرحله حرف به مرحله عمل وارد شده است.
در نشستی که با حضور وزیران خارجه ایران و گروه ۱+۵ درباره موضوع هستهای کشورمان در نیویورک و در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شد، اشتون به عنوان نماینده ارشد و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سمت چپ ظریف و جان کری وزیر خارجه آمریکا در سمت راست او و با فاصله کوتاه نشسته بودند.
بعد از پایان نشست آنچه بسیاری از رسانهها انتظار آن را داشتند رخ داد؛ ظریف و کری اعلام کردند که در هنگام برگزاری این نشست با یکدیگر گفتوگوی کوتاهی نیز داشتهاند.
روح و لحن حاکم بر مذاکرات بسیار خوب بود
ویلیام هیگ وزیر امور خارجه انگلیس نیز بعد از پایان این نشست با حضور در جمع خبرنگاران گفت: روح و لحن حاکم بر این مذاکرات بسیار خوب بود. بسیاری از کارشناسان ضمن اظهار خوشبینی نسبت به این دور از مذاکرات در نیویورک که در سطح وزیران امور خارجه برگزار شد، آن را گام بلندی در مسیر پرپیچ و خم و چندساله پرونده هستهای ایران توصیف میکنند.
چند روز پیش نیز رییس سازمان انرژی اتمی ایران با صراحت اعلام کرد که زمان گشایش در موضوع هستهای فرا رسیده و در چند ماه آینده شاهد رویدادهای مثبتی در این زمینه خواهیم بود.
علیاکبر صالحی معاون رییس جمهوری و رییس سازمان انرژی اتمی اخیرا گفت: همانگونه که پیش از این اعلام کرده بودم نسبت به فرآیندی که برای حل موضوع هستهای شروع شده است، بسیار امیدواریم و انتظار داریم که در ماههای آینده شاهد آغاز فرآیند برون رفت از موضوع هستهای باشیم.
وی، انتخابات ریاست جمهوری ۲۴ خرداد را یکی از نشانههای اتفافات خوب دانست و افزود: سال گذشته زمانی که مسوولیت وزارت امور خارجه را برعهده داشتم، نوید آن را داده بودم.
صالحی گفت: وقتی افراد در موقعیتهایی همانند مسوولیت وزارت امور خارجه قرار میگیرند، مجموعه اطلاعاتی به آنها میرسد. در مجموع با اطلاعاتی که از هفت یا هشت ماه پیش در اختیار داشتیم و نیز نشانههایی که مشاهده میکردیم، مطمئن بودیم که سال ۹۲ سال بسیار خوبی بویژه در موضوع هستهای ایران خواهیم بود و امروز نیز ما شاهد نشانههایی از آن هستیم.
حسامالدین آشنا مشاور فرهنگی رییس دولت تدبیر و امید که به همراه هیات ایرانی در نیویورک بسر میبرد، ساعاتی پیش از آغاز مذاکرات وزیران خارجه ایران و گروه ۱+۵ ، با یادآوری اراده جدی هیات نمایندگی ایران برای مذاکره با گروه ۱+۵ برای حل موضوع هستهای، گفت: با توجه به این اعلام آمادگی، اعضای ۱+۵ نیز برای حل این مساله و نه گفتوگوی طولانی و بیفایده، به پای میز مذاکره در نیویورک آمدهاند. از سویی اخبار و گزارشهای رسانههای مختلف حاکی است نزدیک به سه ساعت پیش از دیدار وزیران خارجه ایران و گروه ۱+۵، خانم کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و یکی از نفرات اصلی هیات مذاکرهکننده، با دکتر حسن روحانی و محمدجواد ظریف رییس جمهوری و وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفتوگو کرده است.
استقبال از سخنرانی دکتر حسن روحانی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل و همچنین تغییرات مشهود در لحن سخنرانی باراک اوباما درمورد حل موضوع هستهای ایران، نشانههایی است که نوید از آیندهای روشن را برای حل موضوع هستهای ایران میدهد.
باراک اوباما روز سهشنبه به عنوان دومین سخنران شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل، در سخنانش با یادآوری فتوایی که رهبر معظم انقلاب مبنی بر حرام بودن گسترش سلاحهای کشتار جمعی صادر کردند، اعلام کرد که خواهان حل موضوع هستهای ایران به روش دیپلماتیک است.
این تحولات و موضعگیریهای مقامهای ایران و اعضای ۱+۵ در این زمینه، گوشهای از نشانههای امیدبخش و آیندهای روشن برای حل موضوع هستهای ایران و ذوب شدن یخهای چندین ساله در روابط ایران و غرب البته با حفظ حقوق و کرامت ملت ایران است.