اقتصاد در ۱۴۰۰
حسین راغفر: افزایش شدید استقراضهای دولت در سال آینده باعث رکود تورمی عمیق و افزایش قیمت مسکن میشود مهدی رباطی: بورس شرایط رکودی خود را طی خواهد کرد علی سعدونی: در نیمه دوم سال آینده شرایط تورمی گسترده خواهیم داشت و بازار سرمایه به دوران مثبت برمیگردد سهراب دل انگیزان: در بهار و تابستان سال آینده کاهش قیمت مسکن خواهیم داشت……
در هفته سوم اسفندماه بورس با رشد ۲.۵ درصدی تنها بازار با بازدهی مثبت بود. طی هفته گذشته روند بازار ارز نزولی بود زیرا قیمت دلار ۲.۸ و یورو ۳.۸ درصد افت کرد و قیمت طلا و سکه هم کاهش یافت؛ بر این اساس بازدهی طلا به منفی ۳ و سکه منفی ۳.۱ درصد رسید. دیروز قیمت دلار تحت تأثیر اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا در مورد تحریمها و منابع بلوکهشده ایران تا مرز ۲۵ هزار تومان پیش رفت اما به ۲۴۸۰۰ تومان عقبگرد کرد. همچنین قیمت هر قطعه سکه امامی ۱۰ میلیون و ۸۸۰ هزار تومان شد و سکه همچنان ۵۵۰ هزار تومان حباب قیمت دارد. در ادامه نظر چهار صاحبنظر اقتصادی را درباره چشمانداز تورم، بورس، مسکن و … در سال ۱۴۰۰ میخوانید.
تحلیل کارشناسان از وضعیت بورس
و مسکن در ۱۴۰۰
حلقه اصلی پیشبینی روند نزولی یا افزایشی قیمتها در بازارهایی چون سرمایه، مسکن و … نرخ تورم است که طبق گفته کارشناسان، بودجه سال آینده خبر از افزایش تورم را میدهد و با این حساب باید در انتظار واکنش بازارها به وضعیت تورم در ۱۴۰۰ باشیم.
دو پیشبینی متفاوت از مسکن در سال جدید وجود دارد که یکی بیانگر کاهش قیمت است و دیگری از افزایش قیمت مسکن خبر میدهد.
در این زمینه سهراب دل انگیزان میگوید که با توجه به شرایط موجود پیشبینی میشود که در بهار و تابستان سال آینده به علت رکود تقاضا و عرضه، کاهش قیمت مسکن را داشته باشیم و تعداد معاملات و قیمت هم کاهشی باشد اما فعالیتهای ساختوساز تغییری نخواهند کرد.
از سوی دیگر، حسین راغفر یک تحلیلگر اقتصادی معتقد است که یکی از ویژگیهای بارز بودجه سال آینده افزایش شدید بدهیها و استقراضهای دولت در آن است و در سال آینده شاهد رکود تورمی بسیار عمیقتر از شرایط کنونی خواهیم بود که یکی از آسیبهای آن متوجه بخش مسکن خواهد شد و این بخش را که در حال حاضر با رکود مواجه است، با افزایش قیمت مواجه میکند.
علاوه به این، دل انگیزان درباره آینده بازار سرمایه در سال آینده نیز میگوید: پیشبینی من این است که در سال آینده شاخص بورس در نقطه یکمیلیون تا یکمیلیون و ۱۰۰ هزار واحد به آرامش برسد و این فرآیند را تا سال ۱۴۰۱ ادامه دهد.
همچنین، علی سعدونی معتقد است که اگر نفت فروخته شود اما به منابع نفتی دسترسی نباشد، منابع ارزی در داخل توزیع نمیشود و شرایط به سمتی میرود که به بهانه درآمدهای نفتی از پایه پولی استقراض میشود که در این شرایط، در نیمه دوم سال آینده شرایط تورمی گسترده خواهیم داشت و بدین ترتیب بازار سرمایه در این زمان به دوران مثبت برمیگردد.
از سوی دیگر، مهدی رباطی مدیر عامل کارگزاری بورس بیمه ایران میگوید: در افق یکساله انتظار بهبود برای بورس را نخواهیم داشت و بازار شرایط رکودی خود را طی خواهد کرد مگر اینکه شرایط تورمی تداوم پیدا کند، روابط سیاسی بهبود و تحریمها برداشته شود و دلار سرکوب نشود.
بدین ترتیب، طبق تحلیل کارشناسان بهبود وضعیت بازار سرمایه به افزایش نرخ ارز و تورم وابسته و ازآنجاکه بودجه سال آینده به تورمزا بودن معروف است و بسیاری از شرکتهای بورسی صادرات محور هستند و از افزایش قیمت دلار نفع میبرند، این پیشبینی کارشناسان مبنی بر بازگشت بورس به دوران صعود منوط به افزایش تورم و نرخ ارز را تقویت میکند.
اما جنبه دیگر بودجه متورم و تأثیر آن بر بازارها این است که مردم را تحت فشار قرار میدهد و بازاری چون مسکن که موردتوجه و نیاز آنهاست را با افزایش قیمت فراوان روبرو میکند و همچنان خانهدار شدن آرزوی عده زیادی از مردم باقی خواهد ماند.
واکنش بازار ارز
دلار بازار نقدی هفته سوم اسفندماه را با قیمت ۲۴۶۰۰ تومان به پایان رسانده بود، روز جمعه تحت تأثیر اظهارات آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا مبنی بر عدم رفع تحریمها و تکذیب خبرهایی در مورد آزادسازی منابع ارزی بلوکهشده ایران باعث شد نرخ این ارز در معاملات پشت خطی روز جمعه تا ۲۴۹۵۰ تومان بالا برود. به گفته فعالان بازار ارز یکی از دلایل عقبنشینی دلار از مدار صعودی، افزایش عرضه از سوی بازار ساز برای مقابله با دستیابی این ارز به کانال ۲۵ هزار تومان تا پایان سال است، بر همین اساس بسیاری از معاملهگران از ترس کاهش قیمت طی روزهای آینده حجم خریدهای خود را پایین آوردهاند که این موضوع باعث توقف رشد قیمت دلار شده است. از طرفی نرخ درهم همچنان زیر سطح ۷۰۰۰ تومان قرار دارد که این عامل هم بر انتظارات معاملهگران تأثیر گذاشته و مانع از صعود دلار به مرز ۲۵ هزار تومان شده است؛ به این ترتیب دیروز نرخ درهم ۶۸۶۰ تومان بود که در این سطح، قیمت دلار باید در محدوده فعلی نوسان داشته باشد. پیشبینی میشود که قیمت دلار امروز به حدود ۲۴۷۰۰ تومان کاهش یابد.
پیشبینی قیمت طلا
در هفته پایانی سال
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران با اشاره به رشد قیمت طلا و سکه در بازار دیروز بیان کرد: به نظر نمیرسد تا پایان سال شاهد نوسان بیش از ۵ درصدی قیمتها در بازار طلا باشیم.
ابراهیم محمدولی در گفتوگو با اقتصاد آنلاین درباره وضعیت قیمتهای بازار طلا توضیح داد: با توجه به رشد ارزش اونس جهانی و نرخ ارز نسبت به پنجشنبه هفته گذشته، قیمت طلا و سکه در بازار اندکی گران شده است. او با اشاره به سطح تقاضا در بازار طلا اضافه کرد: امروز تقاضا هم اندکی افزایشیافته و ازآنجاکه در آستانه عید قرار داریم خریداران طلا و سکه به بازار آمدهاند اما در کل حجم معاملات بهشدت کاهشیافته و اصلاً قابلمقایسه با سالهای قبل نیست. محمدولی با تشریح قیمتهای دیروز بیان کرد: در جریان معاملات دیروز بازار تهران، قیمت هر قطعه سکه امامی به ۱۰ میلیون و ۸۸۰ هزار و سکه طرح قدیم به ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان افزایش یافت؛ ضمن اینکه حباب سکه هم به ۵۵۰ هزار تومان رسید. این فعال بازار طلا گفت: قیمت نیمسکه شش میلیون و ۳۵۰ هزار، ربعسکه چهار میلیون و سکه یک گرمی دو میلیون و ۳۵۰ هزار تومان است؛ همچنین قیمت هر مثقال طلای ۱۷ عیار چهار میلیون و ۵۵۳ هزار و هر گرم طلای ۱۸ عیار یکمیلیون و ۵۱ هزار تومان اعلام شد.
روزنامه ستاره صبح
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet