بازار سرمایه همچنان در مدار نزولی
حرکت بازار سرمایه همچنان بر مدار نزولی است. یکشنبه شاخص کل بورس بیش از ۱۱ هزار واحد کاهش دیگر هم کاهش یافت تا بازی الاکلنگی در این بازار در محدوده یک میلیون و ۱۰۰ تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی تمامی نداشته باشد. در روزی که گذشت، معاملهگران این بازار ۱۸۳هزار معامله انجام دادند که ۳۰ هزار و ۵۹۵ میلیارد ریال ارزش داشت…..
نقشه بازار قرمزتر از همیشه بود و سنگینی صفهای فروش انگار سنگینتر از روزهای گذشته؛ بازاری که اگر در سالهای گذشته عقبگرد داشت، توجه رسانهها و تحلیلگران را به خود جلب میکرد و همه به دنبال دلیل منطقی برای آن بودند؛ اما حالا دیگر نه صحبتهای رئیسجمهور، نه تحولات مثبت سیاسی، نه ارز و نه شاخصهای اقتصادی برای سبز شدن آن کافی نیستند. البته این سقوط چندان هم عجیب نیست، جایی که پولی وجود نداشته باشد و هر روز سرمایههای بیشتری از آن راهی برای فرار بیابند، باید هم به این روزگار بیفتد. اواسط فروردین همین امسال بود که جلسه رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با مدیران عامل هلدینگها و شرکتهای سرمایهگذاری فعال در بازار سرمایه به صورت آنلاین برگزار و مقرر شد طی ۴۸ساعت ۲۴ هزار میلیارد تومان به منظور انتشار اوراق وارد بازار سرمایه شود. آن روزها آگاهان این حوزه بر این باور بودند که ورود این پول میتواند ورود هوشمندانه هلدینگها و خرید سهام در بازار را منجر شود. سال گذشته هم با وخیمتر شدن حال این بازار مقرر شد تا ۲۵۰۰ میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی به این بازار تا پایان سال ۹۹ تزریق شود، اما حالا با گذشت چند ماه از این خبرها از یک طرف اوضاع بحرانی این بازار و از سوی دیگر گزارشهای رسیده از عدم تحقق این وعده هم خبر میدهند. آنطور که عضو ناظر شورای عالی بورس خبر داده: «یک ریال هم از صندوق توسعه ملی به بورس تزریق نشده». این در حالی است که در برخی از گزارشهای رسیده نیز مقرر شده بود تا اینروزها حدود ۱۰ الی ۱۵ هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی به این بازار تزریق شود. صحبت از این نقدینگی در حالی است که به نظر میرسد اهمیت تزریق اعتماد به بازار از تزریق نقدینگی هم حتی بیشتر است. درست در چنین فضایی نیز صحبتهای دیگری از تغییر برخی از سیاستهای بازار سرمایه مطرح شده؛ دامنه نوسان که شاید بار دیگر تغییر کند و معلوم نیست این بار روی چه اعدادی صفهای فروش را تشکیل دهد. در همین زمینه اظهارنظرهای مختلفی را درباره تغییر دامنه نوسان میتوان شنید؛ برخی از حذف کلی آن میگویند و برخی باور دارند نباید دیگر این سیاست را دستکاری کرد تا از هیجان بیشتر در این بازار جلوگیری شود. فعالان بازار البته از این رکود سنگین حاکم بر بازار کلافه هستند و حذف دامنه نوسان را در صورتی که دستکاری دیگری روی کار نباشد، به صلاح کار خود میدانند. در همین زمینه ایسنا روز گذشته در تارنمای خود نوشت، پس از ورود حجم زیادی نقدینگی سرگردان به بازار سرمایه، حقوقیها مشغول فروختن سهم در قیمتهای بالا شدند اما این پولها را به بازار برنگرداندند. در واقع پول از بازار به عناوین مختلف از جمله فروش دارایکم و پالایشی یکم یا فروش سهمهای پتروشیمی از بازار خارج شد.
شرایط به گونهای شده بود که نمایندگان مجلس نیز هشدار دادند و در گزارشی که در پنجم آبان سال گذشته منتشر شد، اعلام کردند که از نیمه دوم مردادماه سال ۱۳۹۹، به دلیل ارسال علامت نااطمینانی به بازار، ناشی از ناهماهنگی دستگاههای مجری در عرضه سهام صندوق دوم دولتی (مشخصاً وزارت اقتصاد و وزارت نفت) و نیز نقشآفرینی سرمایهگذاران حقوقی، بازار سرمایه ریزش قابل توجهی را تجربه کرد؛ به نحوی که در فاصله یک ماهه، نزدیک به ۴۵۰ هزار واحد از شاخص کل اصلاح شد.
کمیسیون اقتصادی بارها و از ماهها قبل این اتفاق را پیشبینی و تذکرات لازم را به مسئولان اجرای ذیربط ارائه کرده بود، لکن عدم توجه به این تذکرات موجب شد تا نه تنها لطمات قابل توجهی در بعد اقتصادی به کشور وارد شود، بلکه موجب پدیدآمدن پیامدها و نارضایتیهای اجتماعی از سرمایهداران خرد که اکثراً در ماههای اخیر وارد این بازار شده و بخش قابل توجهی از سرمایه خود را از دست داده بودند، شد.
تعدد تصمیم در سازمان!
پس از همه این اتفاقات و درحالی که استارت ریزش بازار سرمایه در مردادماه با اختلاف نظر دو وزارتخانه اقتصاد و نفت درمورد عرضه پالایشی یکم زده شده بود، سازمان بورس تصمیمات مختلف و متعددی را برای ساماندهی به وضعیت بازار اخذ کرد که در نهایت موجب برآشفتگی بیشتر این بازار شد. از تغییر حجم مبنا وتغییر دامنه نوسان گرفته تا اصلاح ریزساختارهای بازار سرمایه.
چوب حراج به سهمهای بنیادی
خلاصه کلام اینکه بازار سرمایه از همان ابتدای سال قبل نتوانست راه خود را انتخاب کند و سایه دخالتهای گاه و بیگاه از سوی نهادهای مختلف بر سرش سنگینی میکرد. بازاری که تا فتح شاخص دو میلیون واحد پیش رفته بود، اکنون به شاخص یک میلیون و۲۰۰ هزار واحد چنگ انداخته و صفهای فروش جایگزین صفهای خرید شدهاند.
در این میان اما سهام دارانی هستند که نه سرمایهای برایشان باقی مانده و نه اعتمادی. به همین دلیل است که عطای بازار سرمایه را به لقایش بخشیدهاند و چوب حراج به سهمهای ارزشمند و بنیادی پرتفوی خود زدهاند.
همدلی
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet