هر چند اعتیاد فرای جنسیت، آسیبهای زیادی را به فرد معتاد، اطرافیان و جامعه وارد میکند، اما آسیبهایی که متوجه زنان میکند بیش از مردان است. سرعت تخریب و وابستگی به مواد مخدر در زنان بیش از مردان است.
رشد اعتیاد در میان زنان
همدلی| مواد مخدر که پیشتر در میان مردها جولان میداد و مصرف آن عملی مردانه محسوب میشد، حالا پایش به جمع های زنانه هم باز شده است و روز به روز دامنه مصرف اش در بین این قشر گستردهتر میشود. همین دیروز مدیر کل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر از سرعت رشد اعتیاد در بین زنان ابراز نگرانی کرد. رضا تویسرکان منش در نشست خبری که به صورت مجازی برگزار شد، به خبرنگاران گفت: «از میان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار معتاد در کشور، حدود ۱۵۶ هزار نفر زن یعنی معادل ۶ درصد کل معتادان کشور زن هستند.» او شمار این افراد را هرچند زیاد ندانست اما از سرعت رشد اعتیاد در زنان ابراز نگرانی کرد.
آمارهای متناقص از جمعیت معتادهای کشور
در حالی مسئولان آمار معتادان را ۲میلیون و ۸۰۰ نفر اعلام میکنند که براساس پیمایشی که در در سال ۹۰ انجام شد، شمار معتادان به مواد مخدر چهار میلیون نفر و میزان سالانه افزایش، هشت درصد اعلام شد. اگر این آمار و شاخص را درست فرض کنیم، بدون تردید هم آمار معتادان و هم زنان معتاد بیش از آمار ارائه شده از سوی مسولان است. اگرچه هر از چندگاهی آمارهای متناقصی از شمار معتادان از سوی مسولان مختلف منتشر میشود، اما واقعیت این است آمار واقعی معتادان کشور به ویژه جمعیت زنان معتاد در دست نیست. کارشناسان نیز بر این باورند که آمارهای اعلامی بیشتر جمعیت معتادان متجاهر را شامل میشود و جمعیت کل زنان و معتاد کشور را پوشش نمیدهد. براساس برخی پژوهشها، ۷ تا ۱۰درصد جمعیت معتاد کشور را زنان تشکیل میدهند. به گفته فاطمه رضوان مدنی، رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد، در تازهترین آمار، ۹ درصد از معتادان کشور را زنان تشکیل میدهند. اما با وجود آمار متفاوت و گوناگون از جمعیت معتادان زن کشور، اما آنچه که همه در مورد آن اتفاق نظر دارند روند رو به رشد زنان معتاد در کشور است.
نگاه درمانی و زیبایی زنان به اعتیاد
گرایش زنان به اعتیاد دلایل متعددی دارد. براساس آمارهای به دست آمده در کشور ۴۷درصد گرایش زنان به مصرف مواد مخدر برای کاهش دردهای جسمانی است. ۲۴ درصد از زنان برای کنجکاوی معتاد شدهاند، ۲۰ درصد کسب لذت و ۹ درصد به دلیل کمبودهای عاطفی به مصرف مواد مخدر روی آورده اند. اما موضوعی که در زمینه اعتیاد زنان نگران کننده است، نگاه درمانی و زیبایی زنان به مصرف مواد مخدر است. بسیاری از زنان مصرف مواد مخدر به ویژه مخدرهای صنعتی را راهی برای کاهش وزن و لاغری میدانند. موضوعی که مدیر کل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز در نشست خبری خود به آن اشاره کرد و گفت:«متاسفانه سرعت رشد اعتیاد در زنان رو به افزایش است ضمن اینکه رشد مصرف مواد صنعتی به عنوان درمان لاغری در میان زنان نگران کننده است.»
اگر چه نرخ اعتیاد زنان ایران در قیاس با آمار بین المللی کمتر از متوسط اعتیاد در بین زنان کشورهای دیگر است، اما از آن جا که اعتیاد به ویژه در زنان و دختران کانون خانواده را متلاشی میکند و نسل آینده جامعه را نیز مورد تاثیر خود قرار میدهد و پیامدهای ناخوشایند زیادی را به همراه دارد. همواره جمعیت زنان درگیر اعتیاد حساسیت برانگیز و حائز اهمیت است.
هر چند اعتیاد فرای جنسیت، آسیبهای زیادی را به فرد معتاد، اطرافیان و جامعه وارد میکند، اما آسیبهایی که متوجه زنان میکند بیش از مردان است. سرعت تخریب و وابستگی به مواد مخدر در زنان بیش از مردان است. به نحوی که زنان طی دو سال مصرف مواد مخدر به طور کامل به آن وابسته میشوند، اما این اتفاق در مردان طی هشت سال رخ میدهد. به تناسب سرعت آلودگی زنان به اعتیاد، به همان میزان آنان امید کمتری برای ترک و بازگشت به اجتماع دارند تا مردان معتاد! اعتیاد برای زنان نسبت به مردان نیز انگ اجتماعی بالاتری دارد. شاید همین نگاهها به اعتیاد زنان باعث شده زنان گرفتار در اعتیاد قدرت و اعتماد به نفس کمتری برای خارج شدن از باتلاق اعتیاد دارند.
الگوی مصرف در زنان
آن چه اعتیاد زنان را غم انگیزتر میکند، الگوی مصرفی آنان و گرایش به مصرف مخدرهای صنعتی از سوی زنان است. بسباری از زنانی که در دام اعتیاد گرفتار شده اند به مواد مخدر صنعتی بیشتر از مواد مخدر سنتی روی خوش نشان میدهند. در دسترس بودن و سادگی در مصرف این مواد باعث گرایش زنان به مواد مخدر صنعتی شده است. یک سال پیش فرزانه سهرابی، معاون اجتماعی موسسه کادراس، در گفتوگو با ایسنا، اعلام کرد که تحقیقات ۱۵ سال اخیر نشان میدهد که میزان گرایش زنان به اعتیاد تقریبا دو برابر شده است. او الگوی مصرف در زنان را تغییر از مواد سنتی به مواد صنعتی و روانگردان عنوان کرد.
سهرابی همچنین گفته بود: «تحلیل آمارها نشان میدهد که درصد بالایی از زنان مصرفکننده به مصرف شیشه، کراک، شیشه تریاک و شیشه هروئین روی آوردهاند؛ یه این معنا که بیش از نیمی از زنان مصرفکننده مواد مخدر، یعنی ۵۱ درصد آنان، از مواد جدید و ظاهراً خطرناکتری استفاده میکنند.»
در تازه ترین آماری که از سن و الگوی مصرف در زنان منتشر شده نیز میانگین سن اعتیاد میان زنان در ایران ۲۰ تا ۳۶ سال اعلام شده که اغلب آنها مواد مخدر تریاک، شیشه، الکل، و کراک استفاده میکنند. همچنین ۴۹ درصد از زنان مصرفکننده مواد مخدر و روانگردانها نیز کمتر از ۳۵ سال سن دارند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet