برجام؛ ….. معمای افکار عمومی
موضوع مذاکرات با آمریکا و “بازگشت به برجام” درحال حاضر بهاصلیترین مسئله بحثهای رسانهای و رقابتهای سیاسی تبدیل شده است. پیش بردن منافع جناحی و کسب امتیاز در عرصههای قدرت و ثروت در چارچوب رقابتها بهمنظور هدایت مذاکرات با آمریکا، آغازگر دُور تازهای از رویاروییها بین جناحها و چهرههای سیاسی رژیم ولایی شده است. این جناحها همان دستاندرکاران “نظام”اند که بهموازات رقابت با یکدیگر، در سرکوب خونین اعتراضهای مردمی، آزادیخواهان، و نیروهای مترقی همواره بر پایهٔ احکام مطلق ولی فقیه متحد با هم عمل کرده و خواهند کرد….
خبرگزاری حکومتی میزان گزارش داد: یک مقام وزارت خارجه آمریکا مدعی است تحریمها علیه ایران را تنها پس از بازگشت دوجانبه به توافق هستهای لغو خواهیم کرد. این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا و عضو تیم مذاکره کننده به «واشنگتن اگزمینر» میگوید: همچنان اختلافهای مهمی در مذاکرات وین وجود دارد.
سایت حکومتی الف امروز در گزارشی نوشت: این در حالیست که روحانی گفته بود همه تحریمهای اصلی را برخواهند داشت و الان هم بحث روی مسائل جزئی است. (رفع) تحریمهای نفت، پتروشیمی و کشتیرانی و بیمه و غیره و بانک مرکزی را قبول کردند و تمام شده است…
اما ساعاتی بعد پرس تی وی به نقل از منابع آگاه خود گزارش کرد که ایالات متحده قصد لغو کامل هیچیک از تحریمهای بانکی، مالی و انرژی علیه ایران را ندارد!
این شبکه تلویزیونی که تاکید می کند اطلاعاتش را از منابع مختلف مورد اطمینان در وین و تهران کسب می کند و بسیاری از موارد آن مورد تصریح روشن مقامات آمریکایی نیز قرار گرفته است تصریح می کند در پایان دور چهارم گفتوگوهای وین، شبکه پرس تی وی مطلع شده است که آمریکا قصد لغو کامل هیچیک از تحریمهای نفتی، بانکی، مالی و انرژی را ندارد و دستورالعمل آمریکا صرفاً توقف موقت این تحریمها است.
شبکه پرستیوی همچنین مطلع شده است آمریکا تاکنون مدت زمان راستیآزمایی معقول و لازم را که برای معاملات نفتی و بانکی حداقل ۳ تا ۶ ماه است، نپذیرفته و تاکنون هیچ تعهدی به عدم تحریم مجدد و یا عدم خروج از برجام نداده است.
اطلاعات شبکه پرستیوی حاکی است قصد آمریکا در مرحله فعلی صرفا بازگشت به برجام و امکان استفاده از مکانیزم بازگشت تحریمهای بینالمللی موسوم به مکانیسم ماشه است.
این موضوع در حالی است که طی روزهای گذشته و در آستانه دور چهارم گفتگو ها اخبار امیدوار کننده ای از وین مخابره شده و برخی کشورهای درگیر در مذاکره نظیر روسیه نیز از قریب الوقوع بودن اخبار مهمی دراین زمینه خبر داده بودند.
مغایرت روایت دولت از آنچه در وین در حال وقوع است با روایت پرس تی وی طی هفته گذشته نیز رخ داد و به نظر می رسد به نوعی معما برای افکار عمومی تبدیل شده است!
برای مردمی که دو روایت کاملا متناقض از یک رخ داد واحد را در این روزها می شنوند طبیعتا این پرسش مطرح می شود که کدام یک از این روایت ها با حقیقت ماجرا مطابقت می کند و اگر یکی از طرفین در این زمینه روایت خودخواسته یا ناقصی از روند مذاکرات را منتشر می کند چه نفعی می برد؟
این پرسشی است که بنا بر تجربه تلخ گذشته در این زمینه و محکمه وجدان عمومی، دولت باید متکفل پاسخ به آن باشد.
ولی به نظر می رسد اتفاقی که در انتخابات سال ۹۶ زیر سایه شادی های برجامی رخ داد دوباره در انتخابات ۱۴۰۰ نیز در حال وقوع است، یعنی بهره برداری سیاسی دولت از ماجرای مذاکره هسته ای قبل از حصول نتیجه لازم و قطبی سازی مخالفان و موافقان تحریم .
واقعیت امر آن است که از منظر منافع ملی، تجربه نشان داده است “برجام” چیزی بیش از عاملی مسدود کننده در برابر سیاستهای هستهای ماجراجویانه رژیم ولایی نمیتوانسته باشد. “برجام” راهحل سیاسی و بینالمللیای موقت در رفع بحران بوده است که سران “نظام” و در رأس آن خامنهای برای مدیریت کردن برخی از مشکلهای اقتصادی و بهخاطر سرازیر شدن سرمایههای کلان خارجی به آن امید بسته بودند و هنوز هم امیدوارند. “برجام” توانایی و نیروی بالقوهٔ بهوجود آورندهٔ دگرگونیهای بنیادی در اقتصاد ملی و بهویژه در وضعیت معیشت تودهها را هیچگاه نداشته و نخواهد داشت.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet