انتصابات۱۴۰۰؛ واکنشها به “خط قرمز” دادستان تهران
دادستان تهران به نامزدها در انتخابات ۱۴۰۰ هشدار داده که در کارزار تبلیغاتی خود از “خطوط قرمز نظام” عبور نکنند. فرمانده ناجا نیز از “برخورد” با کسانی سخن گفته بود که دیگران را به عدم شرکت در انتخابات تشویق میکنند……
او گفت که ضرورت دارد «نامزدهای انتخاباتی در تبلیغات و سخنرانیها از خطوط قرمز نظام عبور نکنند و در صورت عبور از خطوط قرمز نظام، طبق موازین قانونی قاطعانه و بدون در نظر گرفتن موقعیت و جایگاه، با آنها برخورد خواهد شد». اگرچه دادستان رژیم توضیحی درباره «خطوط قرمز» نداده است، ولی بدون شک منظور او گذشته رئیسی با سابقه مشارکت در کشتار سال ۶۷ است. قتل عام بیرحمانه دهها هزار زندانی سیاسی آن دوران به دستور خمینی جلاد که با مشارکت رئیسی انجام شد، جزو خطوط قرمز نظام بشمار می رود.
احمد منتظری، فعال سیاسی و فرزند آیت الله منتظری با اشاره به نقش ابراهیم رئیسی در کشتار مخالفان سیاسی در سال ۱۳۶۷، نامزدی او را در انتخابات ریاست جمهوری «توهین به ملت ایران» خوانده است.
در همین حال محمدعلی ابطحی از طیف موسوم به اصلاح طلب گفته: نشانی از رشد مشارکت (حضور مردم در نمایش انتخابات) دیده نمیشود.
او در پاسخ به این سوال که پیش بینی شما از میزان مشارکت چقدر است؟ و اینکه می توان شاهد یک شگفتی باشیم یا خیر؟ تاکید کرد: همه چیز ممکن است اما من نشانه های از رشد مشارکت نمی بینم نظرسنجی ها نیز نشان از رشد مشارکت ندارد حال باید ببینیم روزهای آینده چه اتفاقی رخ خواهد داد.
وی افزود: هم مهرعلیزاده هم همتی پالسهایی را به سمت اردوگاه اصلاحات میفرستند تا شاید تیری در تاریکی بوده و نگاه حمایتی این جریان را به سمت خود بچرخانند.
ابطحی این را هم تاکید کرد که صرف اینکه یک کاندیدایی خود را از قبل، پیروز انتخابات ببیند نقطه منفی تعیین کننده ای است. وی افزود: به هر حال مشکل اصلی عدم مشارکت است.
داد حسن خمینی هم در آمد: «نمی شود تو برای من انتخاب کنی و بگویی به این رای بده»
به گزارش دویچه وله، تا انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ کمتر از سه هفته فرصت باقی است؛ انتخاباتی که پس از حذف شماری از چهرههای سیاسی و شناخته شده جنجالبرانگیز شده است.
حال دادستان تهران به نامزدها هشدار داده و فرمانده ناجا به تحریم کنندگان انتخابات. هر دو هم گفتهاند که در صورت لزوم با آنها “برخورد” میشود.
علی القاصی مهر، دادستان تهران در “جلسه هماهنگی ارتقای سطح عملکرد دستگاههای قضایی و امنیتی در انتخابات پیشرو” به کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری هشدار داده است.
او گفته است: «نامزدها در تبلیغات و سخنرانیها از خطوط قرمز نظام عبور نکنند.» دادستان تهران از کاندیداها خواسته است “منافع ملی را در کارزار تبلیغاتی و سخنرانیها خود بر مصالح شخصی و حزبی ارجح بشمارند”.
القاصی مهر در ادامه تاکید کرده است: «در صورت عبور از خطوط قرمز نظام، وفق موازین قانونی قاطعانه و بدون در نظر گرفتن موقعیت و جایگاه با آنها برخورد میشود.»
در همین ارتباط محسن مهرعلیزاده، یکی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری با انتشار یک پست توییتری به هشدار دادستان تهران واکنش نشان داده و نوشته است: «چگونه به خود اجازه میدهند برای نامزدهای ریاستجمهوری خط و نشان کشیده و خط قرمز تعریف کنند؟»
این نامزد انتخابات ۱۴۰۰ خطاب به ابراهیم رئیسی نیز در این پست توییتری گفته است: «جناب قاضیالقضات اگر نگرانند در این رقابت نابرابر، نقد ایشان تعرض به قوهقضاییه تعبیر شود، بهتر است یا از ریاست قوه استعفا دهند یا از نامزدی ریاستجمهوری.»
واکنش به اظهارات فرمانده ناجا
از سوی دیگر، اظهارات حسین اشتری، فرمانده ناجا نیز با واکنشهایی روبهرو شده است. فرمانده نیروهای انتظامی جمهوری اسلامی افرادی را که دیگران را به عدم شرکت در انتخابات تشویق کردهاند، تهدید کرده بود. اشتری گفته بود با آنان “برخورد خواهد شد”.
کامبیز نوروزی، حقوقدان در همین رابطه یادداشتی تحت عنوان “انتخابات و برخورد از نوع چندم” برای روزنامه شرق نوشته است.
نوروزی این گفته فرمانده نیروی انتظامی را که “با کسانی که مردم را به عدم شرکت در انتخابات دعوت کنند، برخورد میشود، پرسشبرانگیز دانسته است.
او گفته است: «اولین سؤال این است که کلمه “برخورد خواهد شد” یعنی چه؟ این برخورد چیست؟ دوم اینکه چه فرد یا سازمانی این برخورد را خواهد کرد؟ سوم اینکه مستند قانونی این برخورد چیست؟»
نوروزی تاکید کرده است که در قوانین جمهوری اسلامی ایران نیز برای دعوت به شرکت یا عدم شرکت در انتخابات هیچ جرمی پیشبینی نشده و چنین اظهاراتی از منظر قانونی غیرقابل دفاع هستند.
عدم مشارکت مردم
بررسیها نشان میدهد ۶۸ درصد مردم علاقهای به اخبار این حوزه سیاسی ندارند! پس تعجب ندارد که پیشبینی میزان مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری۱۴۰۰ براساس گزارش ایسپا، ۳۹ درصد خواهد بود. یک استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران میگوید اگر مشارکت در انتخابات پایین باشد، در صحنه سیاست خارجی ما با یک بنبست ارتباط با جهان روبرو خواهیم شد.
به گزارش انصافنیوز، تقی آزاد ارمکی با اشاره به اینکه اگر مشارکت در انتخابات پایین باشد، با یک بنبست ارتباطی با جهان روبرو خواهیم شد، میگوید: در صحنه سیاست خارجی ما وارد جنگ با غرب نخواهیم شد، بلکه با یک بنبست ارتباطی با جهان روبرو خواهیم شد یعنی به انزوا کشیده می شویم. (یعنی جهان غرب دیگر حاضر به گفتگو با حکومتی که از سوی مردم طرد و منزوی شده نخواهد شد)
وی افزود: اگر انتخابات ریاست جمهوری غیرمشارکتی باشد و آدمی بیاید که قدرت نداشته باشد و بیشتر انتصابی باشد، شبیه به این است که داماد باشد اما عروس نباشد یا عروسی که داماد نداشته باشد. ظاهراً عروسی است و جشنی بر پاست اما عروس یا داماد نیست. در واقع مهمانی خودیها است، اما در ادامه میبینید این خود سر خود را میخورد و علیه خودش اقدام میکند، تعارضات درونی شکل میگیرد و فروپاشی اتفاق میافتد.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet