احتمال گسترش خاموشیها
از ساعات آغازین روز سهشنبه ۲۳ دیماه ۱۳۹۹ برق در برخی مناطق تهران و همچنین در بعضی شهرهای دیگر کشور قطع شد. مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق در دولت حسن روحانی، علت این قطعی برق را محدودیت سوخت نیروگاهها اعلام کرده بود. او در این ارتباط گفته بود: “بهمحض اینکه مشکل سوخت و محدودیت تأمین گاز برطرف شود، خاموشی نخواهیم داشت” [ نگاه کنید به: گزارش ایسنا، ۲۳ دیماه ۱۳۹۹]. …..
در گزارشهای انتشار یافته در هفته های اخیر دلیلهایی مختلف برای خاموشیهای سراسری اعلام شده است. وزارت نیرو در گرماگرم خبرهای قطعی برق از شرایط بحرانی برق تا یک ماه آینده خبر داد تا آب پاکی را روی دست معترضان به این تاریکیهای آزاردهنده ریخته باشد. رژیم جمهوری اسلامی برای دور زدن تحریمها از طریق شرکتهای وابسته به سپاه دست به استخراج رمزارز میزند. این پدیده باعث افزایش مصرف از ۶ تا ۷ هزارمگاواتی در کشور شده است. بهدلیل سرمایهگذاری نکردن در صنعت برق، تعمیر و نگهداری نامناسب، و فرسودگی این سیستم دود آن به چشم مردم ستمدیده رفته و باید خاموشیهای مستمر حاصل از این کوتاهیها را تحمل کنند. بر اساس آمارهای غیررسمی، در حال حاضر حدود ۱۸۰هزار دستگاه ماینر(یعنی کامپیوترهای مخصوص برای استخراج رمزارز) در ایران وجود دارد که اکثر آنها در اختیار شرکتها و نهادهای وابسته به سپاه است. البته این بهجز ماینرهایی هستند که از راه قاچاق و بدون ثبت شدن وارد کشور شدهاند. دُور زدن تحریمها، پولشویی و فرار از سیستم بانکی از جمله عاملهاییاند که استخراج بیتکوین و دیگر ارزهای دیجیتال را برای سپاه پاسداران جذاب کرده است.
مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق ایران درباره گسترش خاموشیها در ایران هشدار داده و از شهروندان ایرانی خواسته صرفیجویی کنند.
او علت مشکل تامین برق را “افزایش دمای هوا و افزایش مصرف” اعلام کرده است.
رجبی مشهدی به خبرگزاری ایسنا گفته است: “در حال حاضر میزان مصرف از تولید پیشی گرفته است.”
او همچنین گفته: “اگر در این شرایط نیروگاهی از مدار خارج شود، شرایط سختتر می شود و برای تامین برق مشکلاتی به وجود میآید، بنا بر این اینکه خاموشی اعمال شود محتمل است.”
این اظهارات در حالیست که با توجه به مشکلات مربوط به توزیع برق، جدول خاموشیها مدتهاست برای بعضی از شهرها اعلام شده است.
به غیر از مشکلاتی نظیر گرما و افزایش مصرف، عواملی نظیر استخراج رمزارزها هم به این وضعیت دامن زده است
رجبی مشهدی گفته: “۱۸۸ هزار دستگاه (ماینر) کشف شده که ظرفیت ۵۵۳ مگاوات را به خود اختصاص داده بود.”
طی هفتههای اخیر بعضی دیگر از مقامهای ایرانی هم درباره قطع برق هشدار داده بودند.
دو روز پیش هم شرکت توانیر در اطلاعیهای از شهروندان خواسته بود مصرف برق خود را کاهش دهند.
در این اطلاعیه به “محدودیت های ایجاد شده در بخش تولید به دلیل تعمیرات واحد نیروگاه بوشهر” اشاره شده بود.
بخشی از مشکلات به زیر ساختها در ایران برمیگردد؛ بر اساس دادههای رسمی نرخ رشد ظرفیت نیروگاهی ایران از ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۹ نزولی بوده است و از ۸/۸ درصد در سال ۱۳۸۹ به ۲/۲ درصد در سال ۱۳۹۹ کاهش یافته است و متوسط رشد سالانه در ده سال گذشته ۳ درصد اعلام شده است.
مشکلات کمبود برق با گرم شدن هوا از سالها قبل ادامه داشته است؛ هرچند پارسال در زمستان هم ایران شاهد قطعیهای گسترده بود که علت آن استخراج رمزارزها بود.
قیمت ارزان برق در ایران طی سالهای اخیر که استخراج بیتکوین رواج یافته پای بسیاری را به این صنعت باز کرده است.
استخراج کنندگان رمزارزها در ایران از تعرفههایی نظیر کشاورزی، خانگی و صنعتی استفاده میکنند که فشار مضاعفی را بر سیستم توزیع برق وارد میکند.
هر چند در سالهای اخیر و با استقبال گسترده از استخراج رمز ارزها دولت ایران سختگیریها در این باره را افزایش داده اما با افزایش قیمت رمزارزها و بخصوص بیتکوین این فعالیتها ادامه یافته است.
استخراج رمزارزها در ایران نیازمند اخذ مجوز است و سختگیریها در حالی ادامه یافته که بعضی استخراجکنندگان خارجی نظیر چین با همکاری واسطههای داخلی در ایران فعالند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet